Metro
Metro Nieuws 15 nov 2018 / 17:54 uur

Politie wil gebruik stroomstootwapens invoeren

De Rotterdamse politiechef Frank Paauw heeft donderdag laten weten dat hij graag ziet dat alle eenheden in Nederland worden uitgerust met een stroomstootwapen. Meer dan zeventienduizend agenten zullen bij ingang van het besluit de komende vijf jaar getraind moeten worden, willen zij met het wapen overweg kunnen.

Volgend jaar wordt in de Tweede Kamer en door het ministerie van Justitie en Veiligheid besloten of het stroomstootwapen onderdeel wordt van de basisuitrusting van agenten. Volgens Paauw zal het stroomstootwapen een goede toevoeging zijn. „Met relatief weinig geweld en nauwelijks kans op blijvend letsel kun je in heftige geweldsituaties erger voorkomen.”

Dreigen vaak voldoende

Paauw vindt tevens dat de beslissing het gebruik van stroomstootwapens in ggz-instellingen te verbieden, opnieuw overwogen moet worden. „Hoewel ik eigenlijk vind dat de politie hier niet zou moeten hoeven optreden, is het heel vreemd dat je in een ggz-instelling dus wel je pistool mag gebruiken of de hond mag inzetten. Maar het stroomstootwapen mag niet gebruikt worden, terwijl daarmee de kans op letsel veel kleiner is.”

Afgelopen jaar werd het wapen door vier eenheden getest. De politie in Amersfoort en Zwolle, het team surveillancehonden in Rotterdam en een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland werkten een jaar lang als proef met het wapen. In totaal werd het wapen 343 keer gebruikt. In 62 procent van de gevallen was alleen het dreigen met het wapen al voldoende.

Risico’s voor de gezondheid

Niet iedereen is echter enthousiast over gebruik van het wapen. Volgens Amnesty International brengt het gebruik van het wapen „onaanvaardbare gezondheidsrisico’s” met zich mee. Volgens de organisatie wordt het wapen ingezet in situaties die dat niet rechtvaardigen.

Paauw brengt hier tegenin dat in alle keren dat het wapen tijdens de proef gebruikt is, het geen enkele keer ernstig letsel tot gevolg had. Desalniettemin komt er toch aanvullend onderzoek naar de eventuele gezondheidsrisico’s en gevaren van het wapen.

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, heeft laten weten wel iets te zien in het gebruiken van stroomstootwapens door agenten. Vooralsnog wordt eerst gekeken naar de uitslag van het onderzoek en de effecten van het wapen op de gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Politie wil gebruik stroomstootwapens invoeren
Sluiten