Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Politie kraakt netwerk en voorkomt vergeldingsactie

Aart Garssen, hoofd van de dienst Regionale Recherche Oost-Nederland, liet dinsdag weten dat de politie vier mannen heeft gearresteerd die van plan waren in Twente een criminele vergeldingsactie uit te voeren.

De ingreep in Twente maakt deel uit van een reeks invallen van de politie. Die kwam achter allerlei criminele activiteiten doordat de recherche live mee kon kijken met chatberichten die criminelen aan elkaar verzonden met zogenoemde cryptofoons, telefoons die berichten versleuteld doorsturen. Dinsdag zijn veertien verdachten opgepakt, maar de politie heeft ruim honderd verdachten op het oog.

Unieke inkijk

De politie kwam het Gelderse bedrijf dat de cryptofoons verkocht op het spoor in een ander onderzoek. De 46-jarige Lingewaardse eigenaar van het bedrijf en zijn 52-jarige compagnon uit Boxtel zijn opgepakt. „Via de peperdure toestellen chatten criminelen met elkaar over geld, wapens, drugs en plannen. Ze wisten niet dat wij over hun schouder 258.000 van deze berichten hebben meegelezen”, aldus een trotse Garssen.

Politie en Openbaar Ministerie willen niet zeggen hoelang de telefoons openstonden voor de politie. Wel willen ze kwijt dat in „ de afgelopen tijd” bij diverse invallen veel contact geld, wapens en grote hoeveelheden harddrugs zijn gevonden. „We verwachten nog doorbraken in lopende onderzoeken en het opstarten van nieuwe strafzaken”, aldus het OM. „We hebben een unieke inkijk in de criminele wereld gehad. Volgens ons is dit in Europa nog nooit gebeurd.”

Lekken naar politie

De politie moest het geheim van het meelezen verklappen toen de criminelen uit het netwerk elkaar gingen verdenken van lekken naar de politie. „Dat had tot represailles kunnen leiden”, zegt Garssen. De politie heeft ditmaal weten in te breken in de applicatie Ironchat. Dat programma is nu waardeloos geworden. Hoe de applicatie precies is ontsleuteld wordt alleen in politiekringen uitgelegd, zodat een volgend versleutelingskanaal misschien ook gekraakt kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.