Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Overleg hervorming pensioenstelsel mislukt

De gesprekken over de hervorming van het pensioenstelsel zijn op niets uitgelopen. De onderhandelaars meldden dat ze er dinsdagavond niet uitkwamen.

Oplossingen

Volgens Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, ligt de schuld bij de vakbeweging. „Er lag een heel goed aanbod van het kabinet." FNV-voorman Han Busker laat weten dat het niet lukte „de kloof" tussen werkgevers, kabinet en bonden te overbruggen. „U snapt dat wij structurele oplossingen voor onze leden willen. Er is een groot probleem met de veel te snelle ophoging van de AOW-leeftijd en wij kwamen niet verder dan incidentele oplossingen."

Overleg hervorming pensioenstelsel mislukt
Rutte verlaat ministerie van Sociale Zaken na mislukken overleg / ANP

Volgens premier Mark Rutte hebben de vakbonden een kans laten liggen om tot een akkoord over een nieuw pensioenstelsel te komen. Het kabinet en de werkgevers waren volgens hem bereid om „vergaande tegemoetkomingen" te doen richting de vakbond.

AOW-leeftijd

Hoe het nu verder moet gaan met het overleg is onduidelijk. Rutte heeft er niet direct een antwoord op: „Dat is heel lastig zonder de vakbonden, als zij niet het lef hebben om te springen."

Er wordt al jaren onderhandeld over een nieuw pensioenstelsel, een groot pijnpunt is de verhoging van de AOW-leeftijd. De vakbeweging ziet het tempo waarmee het kabinet de AOW-leeftijd wil verhogen niet zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Overleg hervorming pensioenstelsel mislukt
Sluiten