Metro
Metro Nieuws 27 nov 2018 / 08:17 uur

Onderzoek naar traangasgebruik VS grens

Mexico wil een onderzoek naar het traangasgebruik aan de grens tussen Mexico en Amerika. Zondag probeerden zo’n 500 migranten de grens over te steken, maar Amerika zette traangas in om te voorkomen dat het hen zou lukken de oversteek te maken.

Vrouwen en kinderen

De traangasgranaten werden vanuit de Verenigde Staten afgeschoten en kwamen daarbij ook op Mexicaans grondgebied. Volgens de Amerikaanse douane was het gebruik van traangas nodig voor de bescherming van de agenten, verschillende migranten zouden namelijk met voorwerpen naar hen hebben gegooid.

De traangasgranaten kwamen echter ook bij veel vrouwen en jonge kinderen terecht, die gillend vluchtten voor het gas. Op het optreden van de Amerikanen kwam felle kritiek. Volgens president Donald Trump is er geen traangas op kinderen afgevuurd. De bestorming van de grens is voor hem aanleiding om weer te beginnen over de muur die hij wil bouwen bij de grens.

Illegaal en gewelddadig

Zondagmiddag probeerde een grote groep migranten de grens over te steken, waarna die tijdelijk afgesloten werd. De migranten die „illegaal" en op „een gewelddadige manier" de oversteek hebben geprobeerd te maken, worden waarschijnlijk gedeporteerd. Dat meldt de Mexicaanse regering.

Er zijn inmiddels 35 migranten aangehouden. Volgens de Mexicaanse krant El Sol de Tijuana gaat het om Hondurezen. De groep bestaat uit 29 mannen en zes vrouwen. Ze worden vermoedelijk overgedragen aan de immigratiedienst, over hun rol bij de rellen aan de grens hebben de Mexicaanse autoriteiten niets gezegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek naar traangasgebruik VS grens
Sluiten