Metro
Metro Nieuws 18 nov 2018 / 09:55 uur

Nederlandse documentaire genomineerd voor een Emmy

Gert-Jan de Vries filmde als vader, maar is nu met zijn documentaire ‘De Wereld van Puck’ genomineerd voor een prestigieuze Emmy-award. In de film kijk je twintig jaar lang (!) in het leven van zijn dochter Puck, die zwaar gehandicapt is. Het resultaat is een bijzonder staaltje beeldmateriaal.

‘Vreemd kind’

De documentaire kwam vorig jaar al uit, maar heeft nu dus ook een topnominatie binnengesleept. Puck leek bij haar geboorte gezond, maar haar ouders kwamen er al snel achter dat er toch iets mis met haar was. ‘Een vreemd kind’, vertelt de moeder van de jonge vrouw tegen EenVandaag. Het meisje keek haar zelden aan. Ze had haar ogen altijd naar het plafond gericht. De Volkskrant beschreef de kijker van de documentaire vorig jaar nog als een ‘indringer in de intimiteit van het gezin’.

Gebundelde fragmenten

Puck kan niet praten en dat was mede aanleiding voor vader Gert-Jan om zijn filmcamera er vroegtijdig bij te pakken. Hij hoopte zo een reactie bij haar los te krijgen. De intentie was nooit om er een korte film van te maken: zijn vrouw Diana was degene die opperde dat hij al die fragmenten maar eens moest bundelen. Een mooi idee, vindt Gert-Jan, zeker omdat hij de gehandicaptenzorg graag wil verbeteren. ‘De wereld van Puck’ moet een scherpe blik werpen op het leven met een gehandicapt kind. De vader wil graag nog meer documentaires maken om deze missie te ondersteunen: daarvoor is hij een crowfunding gestart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse documentaire genomineerd voor een Emmy
Sluiten