Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Minder Marokkannen’-proces Wilders gaat verder

Het Haagse gerechtshof begint vrijdag na bijna zeven maanden oponthoud opnieuw met het proces tegen Geert Wilders. Wilders staat in hoger beroep terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken in 2014.

Schijn van partijdigheid

In mei wraakte hij de raadsheren van het hof, die volgens hem de schijn van partijdigheid hadden gewekt. De wrakingskamer gaf Wilders gelijk en haalde de rechters van de zaak af.

Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops beklaagden zich er destijds over dat het hof hun onderzoekswensen te gemakkelijk had afgewezen en daardoor vooringenomen leek. De wraking deed zich voor op de eerste dag van het proces, waarvoor het hof elf dagen had ingeruimd.

Nieuwe rechters

Nieuwe rechters hebben zich de afgelopen maanden op de zaak voorbereid. Zij beginnen het proces met vier dagen zogeheten regiezitting, ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het proces vindt plaats in de extra-beveiligde rechtszaal op Schiphol.

De rechtbank veroordeelde de politicus in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.