Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

MH17 nabestaanden dienen klacht in bij Europees Hof

Er gaat een klacht ingediend worden tegen Rusland, bij het Europese hof voor de Rechten van de Mens. 95 nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 beschuldigen Rusland van het schenden van hun grondrechten en het frustreren van het daaropvolgende onderzoek, schrijft de NOS.

Erkenning

Volgens de nabestaanden heeft Rusland hun grondrechten geschonden door het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne neer te halen, op 17 juli 2014. Zij willen dat het land wordt veroordeeld en beschouwen een veroordeling als een belangrijke vorm van erkenning. Het gaat om nabestaanden van zeventig passagiers.

Zaterdag is het zes maanden geleden dat het Joint Investigation Team (JIT) op een persconferentie bewijzen presenteerde van Russische betrokkenheid bij de aanslag op het toestel. Advocaat Mewa licht toe dat ze geen vertrouwen hebben in de Russische rechtsmiddelen. „Eigenlijk moeten eerst alle nationale rechtsmiddelen worden gebruikt, maar procederen in Rusland is onmogelijk. Daarom stappen we nu rechtstreeks naar het Europees Hof. We hopen dat we daar ontvankelijk zijn."

Een procedure kan vijf tot zeven jaar gaan duren. Bij de MH17-ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. De JIT zegt dat het vliegtuig uit de lucht werd geschoten door een Russische Buk-raket. Rusland stelt dat het gaat om een raket die aan Oekraïne is geleverd, maar waar het land verder niets mee te maken heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.