Metro
Metro Nieuws 23 nov 2018 / 11:59 uur

Rechters: meenemen kip Jip ontvoering of diefstal?

Drie rechters in Amsterdam moeten zich volgende week donderdag buigen over een wel heel bijzondere zaak. Namelijk of het bevrijden van kip Jip als ontvoering, of als diefstal moet worden gezien.

Kip Jip was in 2016 onderdeel van een theaterproject van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Aan de studenten werd gevraagd te stemmen over de vraag of Jip mocht blijven leven, of zou worden afgeslacht. De bedoeling was op deze manier een discussie over voedsel op gang te brengen.

Dierenactiviste Sandra de Werd besloot daarop het dier uit zijn hok te bevrijden en mee te nemen, omdat er volgens haar sprake was van een „pervers spel”. In het hok waar Jip de Kip verbleef liet ze een briefje achter met de tekst: „Geen theater ten koste van een kip – go vegan."

Te principieel

Aan RTL Nieuws liet de Werd weten dat „een dier doden alleen mag als het een redelijk doel dient”. De Werd: „Bovendien dien je een dier in nood te helpen, dat staat ook in de wet.”

De Werd kreeg een boete opgelegd van 209 euro, maar weigerde die te betalen. De dierenactiviste moest vervolgens voor de politierechter verschijnen, waar deze oordeelde dat de zaak te principieel is om alleen over te beslissen. Daarom wordt de zaak volgende week behandeld in de meervoudige kamer van de rechtbank Amsterdam.

Jip de Kip leeft nog en is na alle commotie teruggebracht naar Drenthe, waar hij vandaan kwam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechters: meenemen kip Jip ontvoering of diefstal?
Sluiten