Metro
Metro Nieuws 16 nov 2018 / 12:32 uur

Meer vierdaagse lesweken op scholen in Nederland

Na een scholenkoepel in Zaandam heeft ook een school in Geleen aangekondigd per direct vierdaagse lesweken te gaan handhaven. Dit in verband met het gebrek aan onderwijzers.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) geldt de ingekorte lesweek alleen voor leerlingen van groep zeven en acht. Het gaat om een school voor speciaal basisonderwijs, genaamd De Blinker.

Begrip

Liesbeth Verheggen, voorzitter van de AOb, laat weten begrip te hebben voor de maatregelen. „Het is heel vervelend voor de leerlingen en de ouders, maar er is domweg een enorm lerarentekort. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden, en dat doe je met een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk."

Volgens een brochure van het ministerie van Onderwijs ‘Een lerarentekort op uw school’ mogen er per schooljaar maximaal zeven weken van vier dagen worden ingeroosterd. Maar bij overmacht zijn uitzonderingen mogelijk.

De onderwijskoepel uit Zaanstad liet eerder al weten niet anders te kunnen dan een vierdaagse lesweek te handhaven. Zeven weken lang gaan kinderen op vrijdag niet naar school. Volgens een bestuurder kan op die manier de kwaliteit van het onderwijs bewaakt worden en is het een tijdelijke ‘oplossing’ voor het lerarentekort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer vierdaagse lesweken op scholen in Nederland
Sluiten