Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Kabinet bereid te onderhandelen over AOW-leeftijd

Het kabinet is wat betreft de AOW-leeftijd bereid tegemoet te komen aan de eis van de vakbonden. Er werd donderdag overeengekomen dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen, dan in eerste instantie de bedoeling was. Dat is althans de inzet om tot een akkoord te komen.

Vakbonden willen dat er door een hogere levensverwachting zes maanden worden afgetrokken van de AOW-leeftijd. Hoewel bekend is dat het kabinet deze eis te duur vindt, is het onduidelijk hoe zij verder tegenover deze eis staat.

Gevolgen

Iedere maand vertraging kost de overheid ongeveer 1 miljard euro per jaar extra aan AOW-kosten.  Wordt toegegeven aan de eis van de vakbonden, dan zullen de kosten neerkomen op 6 miljard euro per jaar.

Volgens de NOS is inmiddels Hoekstra, Minister van Financiën, ook betrokken bij de onderhandelingen. Premier Rutte sloot enkele dagen geleden al aan bij Koolmees, Minister van Sociale Zaken.

Aan Hoekstra is de taak om uit te zoeken wat de financiële gevolgen zijn van een eventueel compromis. Hoe dat compromis eruit zal gaan zien is vooralsnog onduidelijk, maar de kans lijkt erg klein dat het kabinet met het huidige voorstel akkoord gaat.

Betaalbaar

Vanaf 2022 geldt dat de AOW-leeftijd van 67 jaar meestijgt met de levensverwachting. Leeft men gemiddeld een paar maanden, of een jaar langer, dan heeft dit gevolgen voor de AOW-leeftijd. Deze zal dan met een paar maanden, of een jaar omhooggaan. De afspraken zijn gemaakt om de AOW en het pensioen betaalbaar te houden.

De onderhandelingen over het pensioen zouden zich in de laatste fase bevinden, en donderdagavond worden voortgezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.