Metro
Metro Nieuws 15 nov 2018 / 20:04 uur

Dokters halen metalen voorwerpen uit maag van vrouw

Artsen bleven vol ongeloof achter nadat ze tientallen metalen voorwerpen hadden verwijderd uit de maag van een vrouw. Armbanden, ringen en haarspelden, werden verwijderd. De vrouw, alleen bekend als Sangita, werd opgenomen in een ziekenhuis in India met ernstige buikpijn.

Met stomheid geslagen

Bezorgd voerden artsen meteen een reeks onderzoeken uit om te zien wat er achter haar pijnlijke symptomen zou kunnen zitten. Ze waren met stomheid geslagen toen ze een knobbel in haar maag ontdekten met tientallen vreemde metalen voorwerpen. Van de patiënt werd gedacht dat zij de voorwerpen gedurende lange perioden had ingeslikt, waardoor het metaal zich ophoopte en haar maag hard werd.

„De opgegeten haarspelden hadden haar longen gedeeltelijk geperforeerd en één iets doorboorde zelfs haar maagwand, wat ons ertoe bracht onmiddellijk de operatie uit te voeren”, aldus de dokter in kwestie. Een ander item dat in de procedure werd teruggevonden, was een mangalsutra, een traditionele ketting voor getrouwde Hindoestaanse vrouwen.

Oorzaak

Vraag blijft wat een persoon ertoe brengt om al deze voorwerpen op te eten. De dokters dachten aan pica, een medische term voor de zucht naar het consumeren van niet-eetbare dingen. Een specifieke vorm daarvan heet ‘acuphagia’, een zeer zeldzame aandoening waarbij een persoon scherpe metalen en onverteerbare objecten consumeert.

Een eenduidige oorzaak voor pica is nog niet aangetoond. Verhoogde risico’s worden wel geassocieerd met armoede, verwaarlozing, gebrek aan ouderlijk gezag en een vertraagde ontwikkeling.

In een ontwikkelingsfase, bij jonge kinderen bekend als de orale fase, is het normaal om allerlei dingen in de mond te stoppen. Ook bij vele vormen van mentale retardatie ziet men dit gedrag. Bij deze vrouw zou dit ook het geval kunnen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dokters halen metalen voorwerpen uit maag van vrouw
Sluiten