Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Jaarlijks 8000 klimaatveranderingsdoden in Nederland

De klimaatverandering zorgt op jaarbasis voor meer dan 8000 doden in Nederland. Dat stellen Nederlandse wetenschappers van acht academische ziekenhuizen en verpleegkundigenorganisatie V&VN.

Grootste bedreiging

Mensen overlijden door fijnstof, een vorm van luchtvervuiling die weer te maken heeft met de klimaatverandering. Volgens het Lancet-rapport is de klimaatverandering de grootste bedreiging voor volksgezondheid op aarde in de 21e eeuw.

De klimaatverandering wordt gelinkt aan warmer en extremer weer. De onderzoekers komen tot de conclusie dat stormen, overstromingen, natuurbranden en uitstoot van fijnstof direct en indirect bedreigend zijn voor de gezondheid van mensen. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat gebieden onbewoonbaar worden, wat tot grote sociale problemen kan leiden.

Duurzamer

Hun bevindingen staan in het Lancet-rapport, waarmee opgeroepen wordt tot actie om de klimaatverandering in te dammen. Ook stellen ze dat de gezondheidszorg voorbereid moet worden op groeiende uitdagingen. Het rapport wordt geschreven door artsen en onderzoekers en is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Peter Blankestijn, internist in het UMC Utrecht en eerste auteur van de Nederlandse versie van The Lancet Countdown 2018 stelt dat het rapport ook een grote oproep aan „onszelf" is. „We moeten veel duurzamer gaan werken en dat gaat grote gevolgen hebben", zegt hij tegen het Radio 1 journaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.