Metro
Metro Nieuws 29 nov 2018 / 07:20 uur

Rood kruis op snelweg wordt massaal genegeerd

Rode kruisen op de snelweg worden massaal genegeerd. Rijkswaterstaat (RWS) schreef een recordaantal aan boetes uit. Dit jaar werden al zo’n 1500 verkeersvandalen op de bon geslingerd, dat is bijna veertig procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van RWS, schrijft De Telegraaf.

Veiligheid

 „En dan te bedenken dat het jaar nog niet ten einde is. Het lijkt alsof weggebruikers stoïcijns zijn en de regels bewust blijven negeren om even wat tijdwinst te pakken”, zegt woordvoerder Diederik Fleuren. „Normaal gesproken is een recordscore een mooi gegeven, maar in dit geval betekent het een dieptepunt. Te meer omdat het puur een maatregel is die genomen wordt in het kader van verkeersveiligheid en nergens anders voor.”

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) noemt het „puur wangedrag dat keihard moet worden aangepakt". „Het is niet voor niets dat rijstroken met een rood kruis worden afgesloten", vertelt ze in reactie op de cijfers. „Je sluit een rijstrook af omdat er iets aan de hand is en vaak om weginspecteurs, bergers of andere hulpdiensten veilig hun werk te kunnen laten uitvoeren.”

Pakkans

Volgens Van Nieuwenhuizen worden er ieder jaar nog mensen – of hun voertuigen – aangereden, terwijl ze langs de weg hun werk uitvoeren. Als oplossing wil de minister het aantal weginspecteurs met de bevoegdheid om overtreders aan te pakken, verdubbelen van 50 naar 100. „Zo vergroten we de pakkans en ik hoop ook de verkeersveiligheid."

In 2015 werden er nog 381 boetes voor het negeren van een rood kruis uitgedeeld, maar „nu gaan we daar dus flink overheen", aldus Fleuren. „Juist die laatste weken (van het jaar) zijn er weer veel incidenten geweest waarbij massaal verboden werden genegeerd en automobilisten onverantwoorde capriolen uithaalden om opstoppingen te omzeilen.”

Bij het negeren van een rood kruis wordt standaard een minimale boete van €230 (€240 in 2019) betaald. Bij herhaling of overtreding van andere ’hufterfeiten’ bepaalt de officier van justitie de hoogte van de straf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rood kruis op snelweg wordt massaal genegeerd
Sluiten