Metro
Metro Nieuws 22 nov 2018 / 18:15 uur

IJsselmeerziekenhuizen: wel poli’s, geen nachtopname

De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad en Dronten, hebben een akkoord bereikt met ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk over een doorstart van de zorgactiviteiten.

„De zorg in de regio zal zo goed mogelijk worden gewaarborgd”, zegt een woordvoerder. St Jansdal zal de poliklinische zorg in Lelystad en Dronten voortzetten.

Er blijven voorzieningen met poliklinieken, voor diagnostisch onderzoek, met poliklinische operatiekamers en voor dagbehandelingen. Ook is er een spoedpoli, zeven dagen per week van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds.

Geen nachtopnames

Wie voor een behandeling ’s nachts moet blijven, kan voorlopig niet bij de ziekenhuizen terecht. Ook ziet St Jansdal geen mogelijkheden om op de korte termijn een volwaardige Spoedeisende Hulp te verwezenlijken.

Daar is veel voor nodig: onder andere een intensive care, een ok-team, een beddenhuis en een kinderarts. Daarvoor is niet genoeg personeel, zegt het ziekenhuis.

Meer duidelijkheid

Komende tijd moet er meer duidelijk worden over de precieze omvang van de voort te zetten zorg en het aantal werknemers dat een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt. Nu begint een overgangsfase onder bewindvoering van de curator, die tot 1 maart gaat duren.

Blije Bruins

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zegt blij te zijn „dat de doorstart gelukt is en dat partijen er uit zijn gekomen”. Maar hij lijkt zich nog niet definitief te schikken in het verdwijnen van acute zorg uit Lelystad. „Ik blijf mij inzetten om te kijken wat er meer mogelijk is. Als het niet dit jaar is, dan wellicht volgend jaar. Dat betekent dat ik, zoals ik ook aan de Tweede Kamer heb toegezegd, zo snel mogelijk met partijen om tafel ga om te kijken welke mogelijkheden ze daarvoor zien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IJsselmeerziekenhuizen: wel poli’s, geen nachtopname
Sluiten