Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 22 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Amsterdamse politie vindt 350.000 euro in wasmachine

Wij vinden (met een hoop geluk) op z’n best het ene exemplaar van een sokkenpaar, maar de Amsterdamse politie doet het een stuk beter.

Bij een zoektocht naar ‘spookburgers’ vond de politie meer dan 350.000 euro in een wasmachine in Amsterdam Nieuw-West. Een bijzondere opbergplek…

Verdenking van witwassen

De 24-jarige man die op dat moment in het huis was, is aangehouden. Hij wordt van witwassen verdacht. Naast de enorme hoeveelheid geld werden er mobiele telefoons, een geldtelmachine en een vuurwapen in beslag genomen.

Bij een spookburgeractie probeert de politie mensen op te sporen die nergens ingeschreven staan. Ook letten ze op leegstand, vermoedens van woonfraude, ‘opvallende bewoning’ en signalen van criminaliteit. Bij het huis met de royaal gevulde wasmachine stond niemand ingeschreven.

Bijna een half miljoen

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er in 2012 bijna een half miljoen ‘spookburgers’ in Nederland, waarvan de meeste zich in Amsterdam bevonden. Deze spookburgers kosten Nederland veel geld, omdat ze in sommige gevallen wel een uitkering ontvangen, maar niet te vinden zijn voor de Belastingdienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.