Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 22 nov 2018 / 15:14 uur

Ex-lid Vindicat krijgt geldboete voor mishandeling

In 2016 mishandelde Wouter B. een aspirant-lid van Vindicat door tijdens een ontgroening met een voet op zijn hoofd te staan. De jongen liep hersenletsel op.

Eigenlijk was er tegen Wouter B. een taakstraf van 240 uur geëist, maar het ex-lid van de Groningse studentenvereniging komt er met een lichtere straf vanaf. Wouter B. werd donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een boete van 1000 euro.

Geen zware mishandeling

Hoe kan het dat deze straf lager is dan wat er was geëist? De rechtbank in Groningen ging uit van zware mishandeling en besloot daarom een taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 31 dagen te eisen. Het hof denkt hier anders over.

De 25-jarige Wouter B. en het aspirant-lid hadden voor de ontgroening ruzie gehad in een café, waarop Wouter B. het aspirant-lid op zijn plek wilde zetten, aldus het Openbaar Ministerie. Volgens het hof kan niet worden bewezen dat Wouter B. ‘vol opzet’ handelde, toen hij zijn voet op het hoofd van de liggende feut zette en kracht uitoefende.

Schedelbasisfractuur niet bewezen

De mishandelde jongen vertelde in zijn verklaring dat hij schreeuwde van de pijn. Dit werd volgens de rechter niet bevestigd, niet door B. en niet door getuigen. Volgens de ouders van de jongen, die een medische achtergrond hebben, liep hij een schedelbasisfractuur op. Dit werd ook niet bevestigd door deskundigen.

Wouter B.’s advocaat had om vrijspraak gevraagd: het zou om een spelsituatie gaan, waar vernedering deel van is. Ook zou het aspirant-lid volgens de advocaat, met het meedoen aan de ontgroening, al min of meer toestemming hebben gegeven. Het hof vindt dat een feut een dergelijke mishandeling logischerwijs niet kan verwachten.

Vindicat in zwaar weer

De mishandeling staat niet op zichzelf. Er waren meerdere geweldsincidenten en ophef over misdragingen in een sushi-restaurant. In december 2017 was er ook een geweldsincident, dat bovendien niet werd gemeld. De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool trokken de bestuursbeurzen van de studentenvereniging in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ex-lid Vindicat krijgt geldboete voor mishandeling
Sluiten