In het nieuws

Eerst langs de beveiliging dan zwaaien naar de Sint

,,Je moet het eigenlijk zien als een groot festival. Het gebied waar de Sint binnenkomt wordt een evenemententerrein,” zegt een woordvoerder van de gemeente Zaanstad. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

9 NOV 2018

,,Je moet het eigenlijk zien als een groot festival. Het gebied waar de Sint binnenkomt wordt een evenemententerrein,” zegt een woordvoerder van de gemeente Zaanstad. Zaterdag 17 november vindt de landelijke Sinterklaasintocht plaats in de gemeente Zaanstad.  De beveiliging voor de optocht is al in volle gang. Vervelend of gewoon nodig? Metro nam een kijkje op de Zaanse Schans en in Zaandijk.

Zodra je de Noord-Hollandse dorpje Zaandijk binnenloopt struikel je over de toeristen die allemaal de bekende ‘Zaanse Schans’ met molens willen bezichtigen. Niet zo gek dat dit typische Hollandse dorpje de plek is waar Sinterklaas volgend weekend binnenkomt. Volgens de Telegraaf is de beveiliging van het dorpje als bezig sinds 7 november, 10 dagen voordat de optocht plaatsvindt.

Als wij een kijkje nemen oogt Zaandijk rustig. We zien wat politie voorbij fietsen en de gemeente is bezig om bewegwijzering borden te plaatsen. Verder valt er weinig opmerkelijks te zien. ,,Ik heb er geen problemen mee en vind die extra veiligheid wel goed. Sommige buurtbewoners vinden het allemaal maar een gedoe, maar dat zijn bijvoorbeeld mensen die invalide zijn en die hun auto moeten wegzetten omdat de straat wordt afgesloten. Maar dat soort dingen zijn onvermijdelijk,” zegt buurtbewoner Edwin die al 24 jaar in Zaandijk woont.

Hekken worden versierd

De woordvoerder van de gemeente legt uit dat er hekken om het gebied komen waar de Sint aankomt en maakt de vergelijking met een festival waar ook zo’n 20.000 tot 25.000 bezoekers op af kunnen komen. Wat we dan kunnen verwachten? ,,Een jassen en tassen controle, net zoals bij een festival.” Of dat dan niet ten koste gaat van de gemoedelijke, spontane en vrije sfeer die bij Sinterklaas hoort? ,,Bij grote evenementen ontkom je niet aan beveiliging. Maar we zullen er van alles aan doen om de sfeer gemoedelijk te houden. Bij de controlepoortjes zullen gewone beveiligers aanwezig zijn. De hekken zullen worden versierd, zodat alles er feestelijk uit ziet.”

Demonstranten zijn al aanwezig

Als we de Zaanse Schans oplopen zien we niet alleen tientallen toeristen met camera’s maar we zien ook direct een paar demonstranten van de Zwarte Pieten Actiegroep staan.  ,,Zwarte Piet is een mythologisch figuur en wij willen gewoon dat Zwarte Piet blijft,” zegt Ellen van de Actiegroep Alleen Maar Zwarte Piet. Zaterdag 17 november zullen ze niet aanwezig zijn. Wat ze ervan vindt dat het terrein al beveiligd is? ,,Dat is natuurlijk van de zotte. Dat dat gedaan moet worden. Wij maken niets kapot, we spuiten niets op de grond, we staan er alleen maar omdat de anti- Zwarte Groep er staat. We willen het kindvriendelijk blijven.”  Geweld of niet, het maakt maar weer duidelijk dat ook dit jaar de Zwarte Pieten-discussie nog in volle gang is. En om problemen als vorig jaar te voorkomen wordt er dit jaar extra beveiliging ingezet.

Actiegroep Alleen Maar Zwarte Piet.

‘Demonstranten kun je nooit helemaal uit de weg gaan’

In Nederland heb je demonstratierecht dus demonstranten kun je nooit helemaal uit de weg gaan. Toch zal de gemeente Zaanstad proberen het in zo goed mogelijke banen te leiden. ,,We hebben duidelijke regels, demonstranten kunnen zich 72 uur van tevoren aanmelden. We kunnen afspraken met ze maken en checken of ze bereid zijn zich daar ook aan te houden..”

Intimiderende sfeer

Gezellig is anders, moeder Denise uit de omliggende gemeente Wormer noemt de sfeer intimiderend. We spreken haar als ze met haar 3-jarige zoontje Loek een wandeling maakt door de Zaanse Schans, iets dat ze regelmatig doet. ,,Ik vind het belachelijk dat mijn kind straks misschien geconfronteerd wordt met metaaldetectors. Ik vind het vrij intimiderend om te lezen dat er misschien een actie wordt gepland. Het is een kinderfeest, maar al die discussies gaan mij te ver.”

Extra politie

De 18-jarige Stan werkt bij een windmolen cruise bij de Zaanse schans en woont in Zaanstad. ,,Je merkt wel dat er veel meer politie rond rijdt dan eerst, maar ik vind het wel goed eigenlijk. Ik denk ook dat het wel nodig is.”  De 18-jarige Sam denkt er hetzelfde over. Ze werkt bij de bakker in Zaandijk. ,,Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk helemaal met dit soort grote events waar veel mensen op af komen. De vraag is natuurlijk wel hoe ver je daarin moet gaan. We hebben af en toe wat klanten die een onrustig zijn.” Maura, eigenaresse van een bloemenwinkel op de Lagedijk (de plek waar de intocht plaatsvindt) merkt verder weinig van onrust. Ze vindt het vooral vervelend dat zij drie dagen voor de intocht al niet meer met de auto bij haar winkel kan komen. ,,We mogen hier niet meer in de straat parkeren, best onhandig want zo loop ik veel klanten mis.”

Polsbandjes

Mocht je je afvragen of je als bezoeker op de dag van de nog wel spontaan een bezoekje kan brengen aan de optocht? Dat kan. Ondernemers en bewoners van de Lagedijk krijgen een polsbandje, zodat de organisatie weet dat ze uit de omgeving komen. Andere bezoekers kunnen de optocht komen bezoeken maar de woordvoerder van de gemeente raadt aan om op tijd te komen. Mensen van buitenaf kunnen vrijblijvend een polsbandje krijgen. ,,Dat is eigenlijk vooral voor de kinderen zodat ouders daar hun naam en telefoonnummer op kunnen schrijven.”


'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

Luchtfoto van badgasten op het strand. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 MIN

Een hitteplan in werking brengen ingeval van tropische temperaturen blijkt succesvol te zijn. Ouderen bijvoorbeeld zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden „honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen."

Minder mensen overleden


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Jonge tieners aan de slaapmedicijnen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

36 MIN

Van de jonge tieners slikt een op de twintig elke week melatonine als slaapmiddel. Dat is niet zonder gevaar, meldt het AD. Onderzoekers waarschuwen voor het pilletje dat gewoon bij de drogist in het schap ligt: bij verkeerd gebruik kan het slaapproblemen zelfs verergeren.

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Het wordt geproduceerd in de hersenen en geeft het lichaam ’s avonds een seintje dat we naar bed moeten.

Slechte slaap verbeteren


Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi Peeters.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Demi Peeters (22) uit Oosterhout, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Demi, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik draag sinds mijn eerste concert al oordoppen met muziekfilter, omdat ik het belangrijk vind dat mijn gehoor gewoon optimaal blijft en omdat ik geen schade wil oplopen door te doen wat ik het liefste doe; muziek luisteren.


Tropische temperaturen verwacht

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het wordt vandaag tropisch warm. De verwachting is dat de temperaturen stijgen tot boven de 30 graden. Alleen aan de kust wordt het iets minder warm. Het wordt zonnig en de zonkracht kan op sommige plaatsen uitkomen op 7.

Dinsdagochtend loopt de temperatuur al snel op naar 25 graden. In de loop van de dag wordt op veel plaatsen de 30 graden gepasseerd. In die gebieden is dan sprake van een tropische dag.

Weinig wind


Cristiano Ronaldo niet vervolgd in verkrachtingszaak

Cristiano Ronaldo niet vervolgd in verkrachtingszaak

Vanwege gebrek aan bewijs heeft de openbare aanklager besloten om geen strafzaak te beginnen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Cristiano Ronaldo hoeft niet langer te vrezen voor vervolging. De openbaar aanklager uit Las Vegas heeft besloten om vanwege gebrek aan bewijs geen strafzaak te starten tegen de Portugese topvoetballer, die in 2009 in het Amerikaans gokparadijs een vrouw zou hebben verkracht.

Tien jaar geleden, op 13 juni 2009, belde de Amerikaanse vrouw de politie met de mededeling dat ze slachtoffer was geworden van een seksueel misdrijf. Ze wilde toen niet zeggen waar het was gebeurd en wie de dader was. Het onderzoek werd daarom al snel gesloten.

325.000 euro


Massademonstratie tegen gouverneur Puerto Rico

Massademonstratie tegen gouverneur Puerto Rico

Honderdduizenden mensen zijn in Puerto Rico de straat opgegaan om het vertrek van de gouverneur te eisen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Betogers zijn massaal de straat opgegaan in Puerto Rico om het vertrek te eisen van gouverneur Ricardo Rosselló. Het gaat naar schatting om honderdduizenden mensen. Zij trokken onder meer over een snelweg in hoofdstad San Juan.

De 40-jarige Rosselló ligt onder vuur sinds op 13 juli tekstberichten uitlekten uit een chat met topmedewerkers. Daarin wordt de spot gedreven met slachtoffers van de orkaan Maria, die in 2017 duizenden mensen het leven heeft gekost in het Amerikaanse overzeese gebied. Ook worden homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken gedaan.

‘Waardeloze gouverneur’


'El Chapo' tekent beroep aan tegen uitspraak

'El Chapo' tekent beroep aan tegen uitspraak

Afgelopen woensdag werd El Chapo veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf plus nog eens dertig jaar. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera gaat in beroep tegen zijn veroordeling in de Verenigde Staten.

Afgelopen woensdag werd El Chapo veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf plus nog eens dertig jaar. Uit rechtbankdocumenten blijkt nu dat zijn advocaat een dag later beroep aantekende.

Alcatraz van de Rocky Mountains


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

 Politie roept op FaceApp te verwijderen

Politie roept op FaceApp te verwijderen

De politie zegt dat Rusland veel gegevens kan verzamelen en adviseert daarom de app te verwijderen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie waarschuwt maandag voor de fotobewerkingsapp FaceApp. De applicatie, waarbij iemand een foto van zichzelf bewerkt met een ouderdomsfilter, is van Russische makelij, wat betekent dat de Europese privacywetgeving hier niet van toepassing is.

Verwijderen

De politie zegt dat Rusland veel gegevens kan verzamelen en adviseert daarom de app te verwijderen. Er zouden foto's, IP-adressen, en smartphonegegevens worden opgeslagen.


Ajax verplaatst open dag vanwege extreme hitte

Ajax verplaatst open dag vanwege extreme hitte

Ajax verplaatst de open dag van komende donderdag vanwege de extreme hitte die voorspeld wordt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ajax gaat de open dag die voor komende donderdag op het programma stond verplaatsen vanwege de extreme hitte die voorspeld wordt.

Donderdag kan de temperatuur oplopen tot ruim boven de 35 graden. Daarom heeft Ajax in overleg met verschillende overheidsinstanties en de leiding van de Johan Cruijff ArenA besloten om de open dag te verplaatsen. De Amsterdamse club zoekt nog naar een alternatieve datum.

Handtekeningensessie


Sekswerkers gaan campagne voeren in Amsterdam
Likeability of3

Sekswerkers gaan campagne voeren in Amsterdam

'De maatschappij moet sekswerk als gewoon werk zien' is de boodschap van de campagne. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De maatschappij moet sekswerk als gewoon werk zien. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne die Amsterdamse sekswerkers vanaf woensdag twee weken lang voeren. Op elektronische borden bij bus- en tramhaltes vragen zij aandacht voor hun werk. De boodschap is iedere minuut tien seconden te zien op verschillende plekken in de binnenstad.

Overlast op de Wallen

De campagne komt op het moment dat het stadsbestuur van Amsterdam iets wil doen aan de misstanden in de prostitutie en de overlast op de Wallen. Burgemeester Femke Halsema stelt de raad onder meer voor om de raambordelen te verplaatsen naar elders in de stad. Een andere mogelijkheid is juist meer werkplekken op de Wallen en rond het Singel. Ook een optie is de gordijnen van de ramen te sluiten, zodat de sekswerkers niet meer te zien zijn vanaf de straat.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe leider voor Britse partij Liberal Democrats

Nieuwe leider voor Britse partij Liberal Democrats

De 39-jarige Jo Swinson is de eerste vrouwelijke leider van de anti-brexitpartij. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse anti-brexitpartij Liberal Democrats heeft een nieuwe leider. De 39-jarige Jo Swinson won een interne leiderschapsstrijd met ruime meerderheid. Zij kreeg ongeveer 48.000 stemmen van partijgenoten, circa 20.000 meer dan haar rivaal Ed Davey.

Swinson neemt het stokje over van de 76-jarige Vince Cable. Het is de eerste keer dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van de ‘LibDems’. Die beschikken momenteel over 12 van de 650 zetels in het Lagerhuis, veel minder dan de 62 die ze op hun hoogtepunt in 2005 hadden.

Pro-Europees


   Zoekactie naar drenkelingen in Dordrecht

Twee personen naar ziekenhuis na val uit rubberboot

Foto ter illustratie. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hulpdiensten rukten maandag massaal uit vanwege twee drenkelingen in Dordrecht. Er zouden vier opvarenden zijn, maar dat bleek niet te kloppen. In totaal zijn er twee mensen uit een rubberboot gevallen en uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

Rubberboot

De zoekactie naar de twee vermeende drenkelingen werd direct gestaakt toen duidelijk werd dat er maar twee personen in de rubberboot zaten.


Zeker 23 mensen omgekomen bij luchtaanval Syrië
Likeability of5

Tientallen mensen omgekomen bij luchtaanval Syrië

Bij de luchtaanval op een markt in het Syrische Maarrat al-Numan zijn zeker 23 omgekomen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij luchtaanvallen op een markt en woonwijken in Maarrat al-Numan, in het noordwesten van Syrië, zijn maandag tientallen mensen om het leven gekomen. Zeker honderd anderen raakten gewond.

Lokale bronnen spreken over 35 doden onder wie enkele kinderen en een hulpverlener van de Witte Helmen. Twee van de slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd.

Russische gevechtsvliegtuigen


like
user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

Likeability of5

Opkomst Noord-Koreaanse verkiezing bijna 100 procent

Kim Jong-un eerder dit jaar. Ook hij bracht zijn stem uit / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Noord-Korea hebben bij lokale verkiezingen bijna alle stemgerechtigde kiezers hun stem uitgebracht. Ook regerend leider Kim Jong-un heeft gestemd, melden staatsmedia. De communistische leiding liet volksvertegenwoordigers op het niveau van provincie, stad en gemeente kiezen.

Formaliteit

Net als de verkiezingen voor het Noord-Koreaanse parlement worden de om de vier jaar gehouden gemeenteraadsverkiezingen in de geïsoleerde staat als een formaliteit beschouwd. Kiezers kunnen in elke gemeenschap alleen ja of nee stemmen voor een kandidaat van de Arbeiderspartij. „Eén kandidaat voor elke stoel en één naam bij elke stemming", schreef de Britse ambassadeur Colin Crooks in Pyongyang op Twitter.


like
user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

Pas op met hitte ontvluchten in natuurwater

Niet overal staat een bord dus check altijd online of je veilig kunt zwemmen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mocht je de komende dagen verkoeling willen zoeken in zoet natuurwater, dan is het slim toch even te checken of dat wel een goed idee is. Veel zwemplassen, riviertjes en beken kampen al met blauwalg, een alg die giftig is voor mensen en dieren.

Op zwemwater.nl kun je zien of je plaatselijke zwemparadijs nog wel zo paradijselijk is. Naast blauwalg komen er ook dode vissen en botulisme voor, waarschuwen waterschappen en provincies.

Droogte de oorzaak


Let op: 'code rood' bij ProRail vanwege hitte

Bij ProRail geldt code rood de komende dagen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland is druk bezig zich voor te bereiden op een nieuwe hittegolf die eraan lijkt te komen. Woensdag en donderdag lijken de temperaturen ver boven de dertig graden uit te komen. Spoorwegbeheerder ProRail bereidt zich ook vast voor en binnen het bedrijf geldt daarom code rood.

Meer kans op storingen

Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra storingen op het spoor als gevolg van bijvoorbeeld extreme temperaturen. Zo gaat ProRail deze week extra verkeersleiders en storingsploegen inzetten om problemen snel op te lossen.


Wietproductie topprioriteit voor Thaise regering

Wietplanten / Beeld ter illustratie, ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de nieuwe regering is de ontwikkeling van een industrie voor medicinale cannabis een topprioriteit. Dat blijkt uit een zondag vrijgegeven beleidsdocument. Donderdag zal minister-president Prayuth Chan-ocha, de voormalige leider van de junta die na de verkiezingen van maart een burgerregering leidt, het nieuwe beleid in het parlement uiteenzetten.

Studie bespoedigen

Het ontwikkelen van een medische cannabisindustrie was een belangrijke eis van de Bhumjaithai-partij, een van de grootste partijen in de negentienpartijencoalitie van Prayuth. „De studie en de technologische ontwikkeling van marihuana, hennep en andere medicinale kruiden moeten worden bespoedigd voor de medische industrie om economische kansen en inkomsten voor de mensen te creëren", aldus het beleidsdocument.