Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 30 nov 2018 / 10:29 uur

Buitenlandse lichtkunstenaars komen graag naar A’dam

Wie vanaf vandaag met het vliegtuig op vakantie gaat en over onze hoofdstad vliegt, kán het Amsterdam Light Festival niet missen. De komende 53 dagen verlichten 29 kunstwerken van binnen- en buitenlandse kunstenaars de Amsterdamse grachten en parken.

Het idee voor het lichtkunstfestival ontstond zeven jaar geleden. „Rederijen vroegen zich af of we niet iets konden bedenken in de binnenstad, omdat december altijd een minder drukke maand is”, vertelt artistiek directeur Lennart Booij.

Het festival is inmiddels populairder dan ooit. Er worden dit jaar 300.000 bezoekers verwacht die de lichtkunstwerken vanuit een rondvaartboot bekijken. Daarnaast kun je ook per fiets of wandelend de binnenstad bewonderen.

Over de hele wereld

Dit jaar waren er ruim 700 inzendingen, van kunstenaars uit Japan tot Zuid-Amerika. Iedereen kon een idee pitchen dat past bij het thema van dit jaar: The medium is the message, een bekende uitspraak van de Canadese filosoof Marshall McLuhan. „Het leuke is dat kunstenaars je altijd verrassen als je het thema bekend maakt.”

„Een bijzonder werk is bijvoorbeeld Spider on the bridge”, vervolgt Booij. „Een enorm lichtgevend spinachtig wezen dat is opgebouwd uit allemaal kleinere spinnen die over elkaar krioelen. Een grapje van een collectief van Franse kunstenaars.”

Buitenlandse lichtkunstenaars komen graag naar A'dam
Artist Groupe LAPS met het werk 'Spider on the Bridge'. Foto: Janus van den Eijnden.

Driedimensionaal

Dat het Amsterdamse festival zo bekend is onder buitenlandse kunstenaars, komt volgens hem onder meer omdat Nederland vooruitstrevend is op het gebied van lichtkunstfestivals. „Veel lichtfestivals projecteren alleen het licht op muren en gebouwen. Wij dagen kunstenaars uit om lichtsculpturen te maken met een driedimensionaal karakter.”

Tegelijkertijd is het lichtfestival ook een lastig vraagstuk in tijden van klimaatveranderingen. Duizenden gekleurde lampjes en ledstrips worden gedurende het festivalperiode gebruikt om ons te laten genieten van de lichtkunst. „Toch wordt er alles aan gedaan om het festival zo duurzaam mogelijk te maken", benadrukt Booij. „We proberen met zo min mogelijk dieselgeneratoren te werken. De meeste stroom halen we uit bestaande stroompunten van Amsterdammers. Daarnaast worden de meeste kunstwerken gerecycled, want Light Festivals uit onder andere Canada en China hebben al interesse.”

Buitenlandse lichtkunstenaars komen graag naar A'dam
Artist Koros Design met het werk 'A.N.N.' Foto: Janus van den Eijnden.

Bureau

Ieder jaar wordt er tijdens het festival ook een kunstenaar uitgelicht. Vorig jaar was dat de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, dit jaar is dat de Nederlandse Jeroen Henneman. Hij heeft een ‘staande tekening’ van een bureaulamp ontworpen, waardoor de gracht verandert tot een bureau. „Zo hebben alle kunstwerken een betekenis die je aan het denken zetten.”

Buitenlandse lichtkunstenaars komen graag naar A'dam
Jeroen Henneman met het werk 'Two lamps'. Foto: Janus van den Eijnden.

Het festival duurt tot en met 20 januari. Kunstenaars kunnen zich nu alweer melden voor de volgende editie. Dan is het thema ‘disruption’ (verstoring), zo maakte Booij bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buitenlandse lichtkunstenaars komen graag naar A’dam
Sluiten