Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 4 nov 2018 / 08:20 uur

Breken we dinsdag weer een warmterecord?

Officeel is anderhalve maand geleden onze herfst al begonnen, en werken we toe naar het laatste seizoen van 2018: de winter. Maar als we naar buiten kijken, merken we daar nog niet zo enorm veel van. En dat blijft nog even zo: er staan ons weer enkele warmere dagen te wachten. Dat komt doordat er bijzonder zachte lucht vanuit Italië op komst is, dat meldt Weeronline.

Vanaf zondag kunnen we genieten van temperaturen die hoger liggen dan gemiddeld voor een dag in november. Het wordt zo’n 12 tot 14 graden, terwijl 11 graden normaal is. Dinsdag en woensdag worden de warmste dagen van de week, met temperaturen tussen 14 graden in het noorden en 19 in het zuidoosten. Lokaal wordt zelfs de 20 graden aangetikt en dat is uitermate bijzonder voor november. Het Weeronline-weermodel berekent voor De Bilt dinsdag een maximumtemperatuur van 16,8 graden. Dat komt dicht in de buurt van het officiële dagrecord van 6 november 2015, toen werd het 17,1 graden.

Foto: ANP

Warme nachten

We zullen de zachte temperatuur niet alleen overdag merken, maar ook ’s nachts. De komende nachten wordt het warmer dan normaal. Waar zo’n 3 graden ’s nachts gemiddeld is voor deze tijd van het jaar, wordt het de komende nachten zo’n vier à vijf graden warmer en is het ’s nachts rond de 8 graden. We hebben niet alleen onze winterjassen en winterdekbedden voorlopig nog niet nodig, ook de paraplu kan nog even thuisblijven. Er is pas vanaf woensdagavond weer kans op neerslag.

Klimaatopwarming

Zo’n warme dag, waarbij de temperatuur naar minstens 20,0 graden stijgt, is in november alleen in Brabant, Limburg en de Achterhoek voorgekomen. In 1899, 1926, 1955, 1984, 1994, 2014 en 2015 was het regionaal 20 graden of warmer. Dit komt overeen met gemiddeld één warme novemberdag in 17 jaar, meldt Weeronline. Door de klimaatopwarming worden tegenwoordig steeds hogere temperaturen gemeten in het najaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Breken we dinsdag weer een warmterecord?
Sluiten