Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 nov 2018 / 15:50 uur

“500 potentieel gevaarlijke jihadisten in Nederland”

Volgens de AIVD zijn er in Nederland ongeveer 500 jihadisten en sympathisanten van hun fundamentalistische standpunten. Volgens de inlichtingendienst is er sprake van een potentiële dreiging.

In het rapport is tevens te lezen dat de drempel om aanslagen te plegen namens terroristische organisaties zoals Islamitische Staat of Al-Qaida lager is geworden. Uitreizigers, terugkeerders, gesneuvelden en uitreizigers die zijn tegengehouden hebben de jihadistische beweging in Nederland sterk beïnvloed.

Dreiging

Illustratief voor die dreiging noemt de AIVD de zeven mannen die afgelopen september zijn aangehouden. Zij hadden plannen om een aanslag te plegen op een evenement, over welk evenement het gaat is niet bekendgemaakt. De mannen waren al langere tijd bij de AIVD in beeld. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. Ze zitten nog vast.

,,De aantrekkingskracht van het jihadistisch gedachtegoed blijft bestaan en is daarmee een dreiging voor de langere termijn", aldus de AIVD. De dreiging tegen het Westen en dus ook Nederland lijkt volgens de AIVD een structureel onderdeel van de Europese samenleving te zijn geworden. De dreiging van aanslagen is nog altijd onverminderd aanwezig, ondanks het verloren kalifaat. ,,De organisatie heeft zich omgevormd tot een ondergrondse beweging die zich voorbereidt op een wederopstanding om de droom van het kalifaat opnieuw te verwezenlijken."

Islamitische staat

In totaal zijn zo’n 310 mensen vanuit Nederland naar het strijdgebied in Syrië en Irak gereisd, ongeveer 135 personen zijn daar nog altijd. 85 personen zijn de afgelopen jaren overleden, ongeveer 55 zijn teruggekeerd.

Zo’n 35 zijn nog altijd in de regio, bijvoorbeeld in een vluchtelingenkamp of als gevangene. Enkele tientallen Nederlandse jihadisten hebben wel geprobeerd het strijdgebied te bereiken maar kwamen daar niet aan. ,,Een deel van hen heeft het gedachtegoed sindsdien niet losgelaten en is nog steeds onderdeel van de jihadistische beweging in Nederland."

Het kalifaat van IS werd medio 2014 uitgeroepen door IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De aantrekkingskracht van het jihadistisch gedachtegoed blijft bestaan, ook zonder nieuwe katalysator zoals de Syrische Burgeroorlog dat was een aantal jaar geleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“500 potentieel gevaarlijke jihadisten in Nederland”
Sluiten