Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 okt 2018 / 12:28 uur

Verhuizing patiënt Slotervaart loopt bijna fataal af

Vanwege het faillissement van het Slotervaart Ziekenhuis moest een groep patiënten halsoverkop verplaatst worden naar een andere behandellocatie. Vorige week ging dit bijna mis bij een van hen.

De kankerpatiënt, die middenin een zware chemokuur zit, is in de hectiek naar een verkeerd ziekenhuis gebracht, hierdoor had een levensgevaarlijke situatie kunnen ontstaan. Dit meldt een verontruste internist aan het Parool.

Adequaat ingrijpen

„Als de artsen ons niet direct hadden gebeld dan had deze patiënt zeer ernstige schade kunnen oplopen en kunnen overlijden. Het was zeer ernstig", zegt behandelend internist-oncoloog Hans-Martin Otten van MC Slotervaart naar aanleiding van berichtgeving in het Amsterdamse dagblad van woensdag.

Otten houdt zijn hart vast voor de ruim twintig mensen die vanaf vrijdag op een andere locatie dan het failliete MC Slotervaart een chemokuur moeten ondergaan. „Ik heb nog steeds geen duidelijkheid welke patiënten waar kunnen worden geplaatst", zegt hij.

De arts heeft geen goed woord over voor de chaos die na het faillissement is ontstaan. Hij wijdt dit vooral aan de lakse houding van verzekeraar Zilveren Kruis. Zij zouden helemaal niks gedaan hebben om een zogenaamde ‘warme overdracht’ van patiënten te bewerkstelligen.

Verschrikkelijk

Als inderdaad blijkt dat patiënten in levensgevaar zijn gekomen door het faillissement van het Slotervaartziekenhuis, dan is dat „natuurlijk verschrikkelijk”. Maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan nog niet bevestigen dat er zo’n calamiteit is gemeld, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Bruins heeft zijn „uiterste best gedaan” om de melding boven water te krijgen, zei hij in een fel Kamerdebat dat daarvoor een kwartier werd onderbroken. Maar de melding is volgens de minister niet ontvangen en ook de curator is niet op de hoogte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verhuizing patiënt Slotervaart loopt bijna fataal af
Sluiten