Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 31 okt 2018 / 11:14 uur

Door kwetsbare steden meer schade natuurrampen

De schade door natuurrampen is in de afgelopen tien jaar verdubbeld ten opzichte van de jaren daarvoor. Dat blijkt het een rapport van het Internationale Rode Kruis.

3715 natuurrampen

2017 was wat natuurrampen betreft een van de meest kostbare rampen ooit. Grote rampen, als orkanen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, zorgden voor meer dan 330 miljard dollar aan schade. Als gekeken wordt naar de afgelopen tien jaar, was er voor zo’n 1700 miljard dollar aan schade. Tussen 2008 en 2017 waren er 3715 natuurrampen, vijf op de zes waren gerelateerd aan het weer. China, de VS, de Filipijnen, India en Indonesië zijn het vaakst getroffen door natuurrampen.

Volgens directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum Maarten van Aalst zijn er meerdere oorzaken voor die verdubbeling in schade. „Er zijn eigenlijk drie punten die hebben gezorgd voor die enorme toename in schade van natuurrampen", vertelt hij. „Allereerst heeft dat te maken met de hoeveelheid mensen op de aarde. Er zijn meer mensen en er is meer economische groei. Dat betekent dat er gewoonweg meer is dat schade kan oplopen." Meer huizen of kantoren bijvoorbeeld.

Kwetsbare plekken

De tweede oorzaak is de klimaatverandering. „Het weer wordt grilliger. Er zijn meer extremen en onverwachte gebeurtenissen anno 2018, in vergelijking met bijvoorbeeld tien jaar geleden." Daarnaast gaan we volgens van Aalst niet slim genoeg om met de plekken waar er veel mensen en gebouwen zijn. „De zogeheten kwetsbare plekken zijn niet slim gepositioneerd."

Met een kwetsbare plek wordt bijvoorbeeld een stad die aan de kust ligt bedoeld. Of een stad gelegen aan een grote riviermonding, waar een overstroming plaats zou kunnen vinden. „De steden groeien alleen maar, maar er wordt niet gekeken naar de kwetsbaarheid van de ligging", aldus van Aalst. „Of voldoende gedaan aan stedelijke planning of preventie."

Minder beton

Hij verwijst naar orkaan Harvey, de grootste kostenpost van 2017. „Houston is gigantisch gegroeid, maar er is te weinig gekeken naar de stedelijke planning. Zo bestaat de stad voornamelijk uit beton, waardoor het water niet goed weg kon stromen en Houston last kreeg van enorme wateroverlast." Ook is de kans op extreme regenval door klimaatverandering „drie keer zo groot" geworden. Die factoren zorgen er voor van Aalst voor dat Harvey een grote ramp is geworden.

Van Aalst is van mening dat als steden meer met rampenpreventie zouden doen, de kosten in mindere mate de pan uit zouden stijgen. „Als er van te voren maatregelen worden genomen, verminder je de kwetsbaarheid van een stad. Als er in Houston bijvoorbeeld minder beton had gelegen, was de stad minder kwetsbaar geweest voor de heftige regenval. Vooraf regelen voorkomt lijden." Overigens wordt er al aardig wat gedaan aan preventie. „Door investeringen in bijvoorbeeld waarschuwingssystemen zijn er de afgelopen jaren veel levens gered."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Door kwetsbare steden meer schade natuurrampen
Sluiten