Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 19 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Trein schept menigte; mogelijk meer dan 100 doden

Een groep van honderden mensen in de Indiase stad Amritsar is vrijdag overreden door een trein die met volle vaart op hen inreed.

Hierbij zijn een nog onbekend aantal mensen om het leven gekomen. Het officiële dodental staat volgens de laatste berichten op 61, de hulpdiensten ter plaatse melden dat het dodental de honderd kan passeren. Ook zijn er 74 gewonden geteld, volgens de directeur van het ziekenhuis.

Festival

Het treinongeluk gebeurde tijdens een hindoefestival in de stad toen er een vuurwerkshow bezig was. Toeschouwers bekeken de show in de buurt van een spoorbaan. Hierbij bevond zich ook een grote groep op de rails. De overheid heeft een noodnummer in werking gezet waar familieleden naar toe kunnen bellen, voor morgen is een dag van nationale rouw aangekondigd.

„We hoorden de trein niet aankomen. Het was donker en iedereen keek naar de vlammen van het vuurwerk dat ook een hoop geluid maakte. Toen verscheen de trein uit het niets, hele families zijn om het leven gekomen,” vertelt Mintoo een gastarbeider die alles zag gebeuren tegen de Hindustan Times.

Volgens schattingen van de politie zouden er 500 tot 700 personen op de spoorweg lopen toen de trein hen schepte. Er zijn (zeer) schokkende beelden van het ongeluk gemaakt, die op Twitter werden gedeeld. Een filmer op afstand zag alles gebeuren, er zijn ook foto’s gedeeld die vanwege hun bloederige aard niet op door Metro zullen worden gedeeld.

Kritiek

„Er is geen afzetting rond het spoor gebruikt en er ging geen enkel alarm af toen de trein eraan kwam. Het Dussehra-festival werd bovendien zonder vergunning gehouden", meldt een andere getuige.

„Vorig jaar werd het festival hier niet gehouden omdat het terrein de hoeveelheid publiek niet aankon," vertelt Vicky Thakut, een vrouw die het ongeluk zag gebeuren. „Dit terrein was veel te klein voor zo’n groot evenement en kon de hoeveelheid mensen ook dit jaar niet aan."

De schuldigen van het ongeluk zijn volgens velen de plaatselijke overheid en de organisatie van het festival. Ook de spoorwegmaatschappij zou niet op de hoogte zijn geweest van het hindoefestival in Amritsar.

India is berucht om haar zeer onveilige wegen en lakse beleid op het gebied van infrastructuur. In 2013 kwamen er 238.000 mensen om bij ongelukken in het verkeer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.