Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 okt 2018 / 20:22 uur

Tien actiegroepen overwegen protest bij intocht Sint

Het duurt nog ongeveer een maand, maar dan komt de Sint weer naar Nederland. En wat is een intocht nou helemaal zonder protesten?

Uit een inventarisatie van de gemeente Zaanstad blijkt dat er tot dusver maar liefst tien partijen overwegen om te gaan demonstreren tijdens de intocht in die gemeente.

‘Traditie’

De partijen die dit overwegen komen uit zowel de pro- als anti-pietenhoek. Sinterklaas komt op zaterdag 17 november aan op de Zaanse Schans.

De gemeente had zelf contact gezocht met groepen die mogelijk willen demonstreren. Een aantal meldde zich uit eigen beweging, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD.

„Onder hen actiegroep De Grauwe Eeuw die zelf al de publiciteit heeft gezocht, maar namen noemen we verder niet”, aldus de woordvoerder. „Het is nadrukkelijk geen uitnodiging om te komen demonstreren, maar bedoeld om de intocht goed te laten verlopen.”

‘Kinderfeest’

Sinterklaas komt dit jaar het land binnen bij de Zaanse Schans. Wie wil demonstreren moet dat uiterlijk 72 uur, ofwel drie dagen, voor de intocht laten weten. „In Nederland geldt het recht om te demonstreren. De burgemeester kan er wel aanvullende voorwaarden aan verbinden, bijvoorbeeld als rechten van kinderen in de knel komen.”

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad gaf in juni al aan dat iedereen de ruimte krijgt om te demonstreren als kinderen er maar geen last van hebben. „Nederland is het land van de vrijheid van meningsuiting. Die moeten we koesteren”, zei Hamming toen.

Voor de rechtbank in Leeuwarden zijn vorige week cel- en taakstraffen geëist tegen 34 mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden tijdens de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum. Ze wilden tegenstanders van Zwarte Piet tegenhouden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen het boegbeeld van de blokkeer-actie, de veertigjarige Jenny D. uit Drachten, een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tien actiegroepen overwegen protest bij intocht Sint
Sluiten