In het nieuws

Stoptober: afkicken van neusspray, Red Bull en Insta

Suzan Perdok wil af van haar verslaving aan neusspray, die ze vijf keer per dag gebruikt.

Foto van 'Johan van Boven'

3 OKT 2018

Het regende reacties onder onze oproep op Facebook of jullie tijdens Stoptober met andere slechte gewoonten willen stoppen dan roken en alcohol drinken, waar campagnes de nadruk op leggen. Uiteraard waren er een hoop grappenmakers die werken, belasting betalen en swaffelen als voorbeelden noemen. Maar we kregen ook veel serieuze reacties binnen. Cindy de Bruyn, Suzan Perdok en Monica de Vries vertellen hun verhaal.

Instagram

Ze heeft thuis een krijtbord volgeschreven met dingen waarmee ze in oktober wil stoppen of in ieder geval wil minderen: alcohol, snoep, kaas, vlees en social media. „Ik ben toe aan een reset”, zegt Cindy de Bruyn. „Het is een ideale maand om dat te doen, want sociaal gezien gebeurt er vrij weinig zo in aanloop naar de feestdagen. Nu heb ik geen verjaardag, feestje en borrels op het programma staan.”

Stoppen met Instagram is voor veel mensen een loodzware opgave. Foto: ANP

Tijdens zulke gelegenheden is de 32-jarige Amsterdamse volgens zichzelf te vaak bezig met de gedachte: ik moet nog wel een mooie foto voor op Instagram maken. „Dan heb ik een leuke avond en denk ik alleen maar aan een foto of Stories. De drang om iets te posten is veel te groot geworden. Dat is toch zonde? Ik merk dat ik steeds meer verdwaal in social media. ’s Avonds zit ik alleen maar met mijn telefoon in mijn hand. Weggegooide tijd. Op Instagram ben ik als voyeur alleen maar naar anderen aan het kijken en mezelf daarmee aan het vergelijken. Ik wil vanaf nu minder van Kim Kardashian en meer van mezelf. Al tijdens de eerste dag merkte ik dat ik automatisch andere dingen ga doen als ik niet op Instagram zit te scrollen. Naar de gym, boeken lezen, dat soort dingen.”

De Bruyn heeft nog geen idee wat ze doet als het haar lukt om in oktober niet meer te Instagrammen, te drinken en te snoepen. „Dan kijk ik eerst rustig terug op Stoptober. Ik sluit niet uit dat ik na een maand helemaal stop met deze dingen, al ga ik tijdens de feestdagen waarschijnlijk weer overstag. Maar goed, dan mag het. Nu moet ik eerst vijf dagen zien door te komen. Wat ik in ieder geval heel mooi vind, is dat ik ook anderen inspireer. Zo gaat een collega op zijn voeding letten en een vriendin wil ook geen alcohol meer drinken. Op die manieren werken steeds meer mensen aan hun slechte gewoonten.”

Red Bull

Ja, we horen het goed als Monica de Vries ‘acht blikjes per dag’ zegt. En dan niet alleen van die kleine blikjes. Nee, die wisselde ze af met van die grote blikken van bijna een halve liter. „Het ging de hele dag door”, zegt ze. „Ik begon ermee toen ik zestien jaar was. Op mijn negentiende werd ik voor het eerst zwanger en toen moest ik natuurlijk flink minderen. Ik schakelde over naar cola en uiteindelijk cafeïnevrije koffie. Ik was drie jaar achter elkaar zwanger en nadat de derde was geboren, dacht ik weer af en toe een Red Bull te kunnen drinken. Maar toen wilde ik weer meer en meer. En meer.”

Monica de Vries klokte acht blikjes Red Bull achterover op een dag. 'Daar zaten ook van die grote blikken tussen.'

Dus zat De Vries weer snel op acht blikjes per dag. Als ze een blikje ziet of ruikt dat iemand anders het drinkt, móet ze zelf ook vleugels krijgen. Hoewel: „Ik merk niet dat ik er energie van krijg. Voor het slapen gaan neem ik altijd een blikje en dan slaap ik prima. Als ik probeer te minderen, krijg ik last van heel zware hoofdpijn en stemmingswisselingen.”

Toch probeert ze nu, op 25-jarige leeftijd, te stoppen. Gisteren dronk De Vries slechts één blikje en ze hoopt dat ze dat kan volhouden. „Anders heb ik thuis ruzie. Mijn vriend dringt er al heel lang op aan dat ik ermee moet stoppen. Net als een vriend van mij, die vrachtwagenchauffeur is. Hij vervoert een chemisch drapje met van die vlammetjes op de verpakking. Daar hoef je alleen nog maar water bij te gooien om Red Bull te maken. Sinds hij dat weet, drinkt hij het niet meer. Ik heb me daar niets van aangetrokken, maar hopelijk drink ik nooit meer acht blikjes op een dag.”

Neusspray

In haar tas, in de voorraadkast en op het nachtkastje. Suzan Perdok heeft overal wel een flesje neusspray voorhanden. Ze is er al veertien jaar aan verslaafd en nu vindt ze het de hoogste tijd om ermee te stoppen. „Toen ik jullie oproep op Facebook zag, dacht ik: nu moet het gebeuren. Maar het is voor mij echt heel lastig om ermee te stoppen. Ik heb het al een keer eerder geprobeerd, maar als ik een paar dagen geen neusspray gebruik, zit mijn neus helemaal dicht en voelt mijn hoofd heel vol aan. Je hebt geen idee hoe vervelend dat is. Dus moet ik weer mijn neusspray gebruiken om de boel open te krijgen.”

Suzan Perdok heeft overal in huis wel een flesje neusspray staan.

Gisteren lukte het de 27-jarige Perdok uit Zuidwolde zonder al te veel problemen om van het goedje af te blijven. „Ik zal de komende tijd door de zure appel heen moeten bijten, want ik geloof dat ik het drie weken moet volhouden om van mijn verslaving af te komen. Ik zal al die tijd met een zwaar verstopte neus moeten zien te leven. Ik gebruik de neusspray normaal gesproken vier tot vijf keer per dag, dus het zal flink wennen zijn. Maar het moet gewoon.”

Toen haar ouders gingen scheiden, kreeg ze als dertienjarig meisje een doos met spulletjes van haar kamer, waar onder meer een neusspray in zat. Door het stofje xylometazoline raakte ze er verslaafd aan. „Ik kreeg van de kno-arts ooit een neusspray zonder die stof voorgeschreven, maar die hielp niet tegen mijn verstopte neus. Ik raad mensen aan een neusspray niet langer dan een week te gebruiken, want als je het langer gebruikt, is de kans groot dat je verslaafd raakt. En dat wil je niet. Heel eerlijk gezegd denk ik dat de kans klein is dat ik deze maand echt kan stoppen, maar ik ga heel erg mijn best doen. Als het lukt, dan mag je me volgend jaar weer bellen. Dan ga ik hetzelfde met roken proberen in Stoptober...”


KOZP cancelt protest in Eindhoven; drie opruiers aangehouden

Zo zag de straat in Eindhoven er vorig jaar uit na afloop/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdag toch niet demonstreren in Eindhoven, laat de organisatie weten. Het protest stond gepland omdat de tegenstanders van Zwarte Piet er niet zeker van waren dat de intocht in de lichtstad in 2020 zonder zwarte pieten zou zijn. Maar inmiddels is KOZP daar wel gerust op.

„De gemeente heeft naar aanleiding van onze gesprekken benadrukt dat Eindhoven volgend jaar volledig de landelijke lijn zal volgen en dat verandering niet vrijblijvend is. KOZP wil alle betrokkenen bedanken voor deze constructieve aanpak en wij zijn blij dat protesteren in Eindhoven niet langer nodig is", meldt de organisatie.

In plaats van te demonstreren bij de intocht, organiseert KOZP een manifestatie op zaterdag 30 november. Op de trappen van de Sint-Catharinakerk "waar wij vorig jaar zijn belaagd door gewelddadige pro-pieters en hooligans. Hier gaan wij onze stem laten horen tegen racisme, uitsluiting, discriminatie en de racistische karikatuur zwarte piet".


Australiërs doen poging trage koala's te redden voor het vuur

Koala/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

In Australië is men een reddingsactie begonnen voor de koala's. De dieren zijn te traag om zelfstandig aan de grote bosbranden te ontsnappen.

In het oosten van het land is al een miljoen hectare in vlammen opgegaan. Daarbij zouden ook al veel koala's om het leven zijn gekomen. Daarom starten de autoriteiten met behulp van vrijwilligers reddingsacties.

270 huizen


Melding van huiselijk geweld: buurman blijkt FIFA te spelen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

De politie in Utrecht rukte donderdag snel uit. Buren hadden bij het noodnummer 112 melding gemaakt van huiselijk geweld. De vork zat echter net even anders in de steel.

Toen de politie aankwam bij de bewuste woning bleek er van huiselijk geweld helemaal geen sprake. Althans, het was niet gericht tegen een persoon. De bewoner had namelijk net verloren met het spelen van een potje FIFA.

Bedankje


Asielzoekers krijgen toch niet direct een advocaat

Ankie Broekers-Knol/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Asielzoekers krijgen in de toekomst pas een advocaat zodra de IND hun aanvraag heeft afgewezen. Het kabinet slaat het advies van een onderzoekscommissie in de wind om van dat plan af te zien.

Nu kunnen asielzoekers nog onmiddellijk bij aankomst een beroep doen op een advocaat. Die kan hen dan bijvoorbeeld helpen bij hun gesprekken met vreemdelingendienst IND. Maar het kabinet wil daarvan af.

Geen andere gedachten


Likeability of5

Bloomberg geeft honderd miljoen dollar uit aan anti-Trump reclame

Michael Bloomberg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er zijn veel mensen in de Verenigde Staten die niet heel blij zijn met president Donald Trump. Een daarvan is Michael Bloomberg en die maakt het nu wel heel bont met zijn afkeer.

De miljardair en voormalig burgemeester van New York heeft namelijk aangekondigd honderd miljoen dollar te gaan steken in een anti-Trump reclame. Het gaat vooral om een online campagne zo maakt hij duidelijk.

Alle hens aan dek


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

PowNed botst met NPO: Anders naar de bestuursrechter

Dominique Weesie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De omroep PowNed komt in actie tegen de NPO, de overkoepelende organisatie die over de publieke omroep gaat. PowNed wil zijn programma's ook op de eigen site en op YouTube zetten, maar dat mag niet zomaar.

PowNed stapt eerst naar de geschillencommissie van de publieke omroep. „En als de uitspraak voor ons niet goed is, zullen we naar de bestuursrechter stappen", aldus voorzitter en presentator Dominique Weesie. Hij zegt dat hij met vier andere omroepen praat, die zich mogelijk bij de actie willen aansluiten. „De kans is groot dat wij dit niet alleen gaan doen."

Onrecht!


Politie treft enorm ondergronds wapenarsenaal aan in Oss

De politie in actie in Oss/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Politie en justitie hebben een enorm wapenarsenaal, een grote hoeveelheid drugs, veel contact geld en een explosief gevonden in een woonwagenkamp in Oss waar de afgelopen drie dagen werd gezocht.

Er werden ten minste twee ondergrondse ruimtes gevonden, deze werden bewaakt met camera's. De doorzoekingen waren vrijdag aan het eind van de middag afgerond, de bewoners konden daarna pas weer naar huis.

Kalasjnikovs


Qatar Airways schrapt vlucht Maastricht-Luik van negen minuten

Qatar Airways/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Vrachtvluchten van Qatar Airways die vanuit Doha naar Mexico vliegen, hoeven voortaan een tussenstop minder te maken. De toestellen landen voortaan alleen nog in Luik.

Voorheen was dat anders. Dan stopte het toestel vaak eerst nog op het vliegveld Maastricht-Aken om daarna door te vliegen naar de Waalse stad. De extra stop wordt in de nabije toekomst geschrapt, zo meldt de NOS.

Omweggetje


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Kok moet uitspraak over de miljoen van Cruijff rectificeren

Johan Cruijff/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Alle 65.000 exemplaren van Johan Cruijff, de biografie van Auke Kok moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie.

Het gaat om de zin waarin Kok schrijft dat Cruijff elk jaar 1 miljoen euro kreeg van de Johan Cruyff Foundation voor het gebruik van zijn naam en beeld. Die bewering is volgens de Foundation onwaar en de kortgedingrechter in Amsterdam ging daar vrijdag in mee. Kok had de bewering niet bij de Foundation gecheckt.

Twijfelen


Jongen (9) raakt drie klasgenoten met balletjespistool

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op een school in Pasadena heeft een jongen van negen jaar voor grote paniek gezorgd. Het jongetje had een speelgoedpistool dat hij afschoot op de speelplaats. 

Met het speelgoedpistool kon de jongen kleine balletjes afschieten. Daarmee raakte hij drie van zijn klasgenoten. Ze liepen echter geen verwondingen op behalve de kortstondige pijn nadat ze geraakt waren. Omdat het wapen voor de leraren niet van echt te onderscheiden was ontstond er grote paniek. Het jongetje is door de politie ondervraagd, zo meldt ABC 7.

Santa Clarita


De Blauwe Moskee in Nieuw-West.
Likeability of2

Gebedsoproep Blauwe Moskee nu wel te horen

De Blauwe Moskee in Nieuw-West. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De versterkte gebedsoproep voor het vrijdaggebed in de Blauwe Moskee in de Amsterdamse wijk Nieuw-West was vrijdag wel te horen.

In tegenstelling tot vorige week, toen ging dat mis. Het was die dag de bedoeling de oproep voor het eerst via luidsprekers te laten horen, maar dat werd gesaboteerd: iemand had een kabel van de geluidsinstallatie doorgeknipt.

Kwajongensstreek


dislikelol
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avataruser_2e4d50106ce7e9d8b99e54d8b5d18cfc456798b3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

+2


Geen bivakmutsen en drones bij intocht Sint.
Likeability of5

Geen bivakmutsen en drones bij intocht Sint

Geen bivakmutsen en drones bij intocht Sint. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Apeldoorn heeft het deel van het centrum waar zaterdag de intocht van Sinterklaas plaatsheeft aangewezen als evenemententerrein. Op dat terrein gelden regels, zoals een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding, een verbod op drones en een verbod op het zonder toestemming uitdelen van flyers.

De maatregelen zijn volgens de gemeente nodig voor 'een veilig verloop van de intocht'. Er is overleg over geweest met de politie en andere hulpdiensten.

Toegangspoortjes


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Burgemeester Venetië sluit San Marcoplein

Burgemeester Venetië sluit San Marcoplein

Burgemeester Venetië sluit San Marcoplein. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Venetië is het wereldberoemde San Marcoplein op last van burgemeester Luigi Brugnaro gesloten vanwege de overstromingen in de stad. 

De Italiaanse stad staat al dagenlang onder water door hevige regenval en een extreem hoog waterpeil. De Italiaanse regering riep donderdag de noodtoestand al uit.

Noodhulp


135.000 treinkaartjes, 1000 sprinklerkopjes, ontelbare schatten

Een héél kleine greep uit de verzameling van Willem Boorsma

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Van kerststallen tot reclamebalpennen en alles ertussenin: op de Verzamelaarsjaarsbeurs vinden verzamelaars nieuwe schatten, en elkaar.

Ruim 135.000 heeft hij er, van kaartjes uit 1944 tot Aziatische tickets en ‘een halve in zeer slechte staat van het Noord-Fries Lokaalspoor’. ,,Dat kreeg ik van een man van tachtig die het kaartje zijn hele leven in z’n portemonnee had bewaard.”

Willem Boorsma in zijn treinkaartjescave


De Poolse premier Mateusz Morawiecki.

Netflix past nazidocumentaire aan na boze brief Poolse premier

De Poolse premier Mateusz Morawiecki. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een nazidocumentaire te zien op Netflix wordt door de streamingdienst aangepast na een boze brief van de Poolse premier Mateusz Morawiecki.

De premier klaagde over de Devil Next Door, een documentaireserie die het verhaal vertelt over John Demjanjuk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog kampbewaker was bij concentratiekamp Treblinka. Volgens Morawiecki zouden foute landkaarten in de documentaire de indruk wekken dat Polen in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor concentratiekampen en de misdaden die daar werden gepleegd. Op dat moment was Polen bezet door Duitsland.

De historische waarheid


Blijheid bij Ajacied Johan Cruijff, tijdens Go-Ahead-Ajax in 1967.
Likeability of3

Cruyff Foundation wil boek Auke Kok uit handel

Blijheid bij Ajacied Johan Cruijff, tijdens Go-Ahead-Ajax in 1967. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het boek ‘Johan Cruijff, de biografie’ moet uit de handel worden gehaald. Dat stelt de Cruyff Foundation vrijdag. Het boek van Auke Kok ligt vanaf deze week in de winkel. 

„De inzet van het kort geding tegen Kok en zijn uitgever Hollands Diep is dat het boek, althans in deze vorm, wordt verboden", dat heeft een woordvoerster van de foundation laten weten.

Miljoen per jaar


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nelleke Stolk, advocaat van de nabestaanden van Humeyra, komt aan bij de rechtbank waar voor het eerst Bekir E. voor de rechter verschijnt.

OM eist 20 jaar cel en tbs tegen Bekir E. voor moord op Hümeyra

Nelleke Stolk, advocaat van de nabestaanden van Humeyra, komt aan bij de rechtbank waar voor het eerst Bekir E. voor de rechter verschijnt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie wil dat Bekir E. (32) een celstraf krijgt van twintig jaar cel en tbs met dwangbehandeling voor het doodschieten van de 16-jarige Hümeyra op haar school in Rotterdam, op 18 december vorig jaar.

De aanklagers vinden dat er sprake is van moord, omdat de verdachte vooraf al van plan zou zijn geweest om haar te doden. Omdat hij van heel dichtbij zeven kogels op haar heeft geschoten, sprak de officier van justitie van een liquidatie.

Geen gedachte om te doden


Politieagenten krijgen stroomstootwapen
Likeability of3

Politieagenten krijgen stroomstootwapen

Politieagenten krijgen stroomstootwapen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Agenten krijgen een stroomstootwapen om zich te verdedigen. De politie ziet het als prima middel om zwaarder geweld, zoals een hond of vuurwapen, achterwege te kunnen laten.

Het is de bedoeling dat ongeveer 17.000 agenten van de zogenoemde taser worden voorzien, bevestigen bronnen in Den Haag in een bericht van De Telegraaf. Het kabinet stelt 30 miljoen euro beschikbaar.

Uitvoerig getest


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar