Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 1 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Stints verbannen van openbare weg na drama Oss

Stints mogen voorlopig niet meer de openbare weg op. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) uit voorzorg besloten.

Volgens onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de elektrische bolderkar „potentiële veiligheidsrisico’s".

Verbod

Het verbod gaat per direct in. Dit betekent dat de Stint mag vanaf middernacht niet meer de weg op mag. Uit het eerste onderzoek blijken er twijfels te zijn over de technische constructie van het voertuig. Dit zou volgens de onderzoekers ertoe kunnen leiden dat de Stint stil valt of juist niet meer remt.

„De genoemde bevindingen kunnen een risico vormen voor de bestuurder, de kinderen en andere weggebruikers", aldus een verklaring van het ministerie. Door een ongeval met een Stint kwamen in Oss onlangs vier kinderen om het leven. Een elfjarig meisje en hun begeleidster overleefden de botsing tussen de trein en de Stint waarin de slachtoffers zaten. Zij zijn inmiddels buiten levensgevaar.

Door een ongeval met een Stint kwamen in Oss vier kinderen om het leven en raakten een kind en een begeleidster zwaargewond. Omdat er in heel Nederland naar schatting 3500 van dit soort elektrische bolderkarren rondrijden, werd er direct een groot onderzoek in gang gezet naar de veiligheid van het voertuig. De Stint zou wel vaker te maken hebben met defecten in de buurt van spoorwegovergangen.

Een reconstructie van het ongeluk ©ANP

Drama in Oss

Het drama voltrok zich in de ochtend van donderdag 20 september. Bij een spoorwegovergang weigerde de remmen van de Stint dienst en kwam het voertuig in botsing met een passerende trein. Vier kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 kwamen hierbij om het leven. Een ander kind en de leidster raakten zwaargewond na het ongeluk.

Dit ongeval heeft een diepe impact gemaakt op mensen in heel Nederland. Een immense bloemenzee herinnerd aan een grote tragedie waarin vier kinderen op veel te jonge leeftijd om het leven zijn gekomen. Voor de nabestaanden is een bedrag van ruim 250.000 euro ingezameld.

De fabrikant heeft al aangegeven de volle verantwoordelijkheid te nemen en werkt mee met het onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.