Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Steeds minder Nederlanders zijn gelovig

Voor het eerst rekent een meerderheid van de Nederlanders zich niet tot een religieuze groepering, dit staat in een onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek. Nog maar 49 procent van de mensen boven de 15 jaar, zegt gelovig te zijn.

In 2010 hoorde nog 55 procent van de Nederlanders bij een geloof, eind jaren ’90 ging dit nog om zestig procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Minder katholieken, meer moslims

Deze daling komt vooral door de afname van katholieken. In vijf jaar tijd zijn bij deze groepen twee procent minder mensen aangesloten. Daarentegen zijn het aantal moslims wel gestegen naar 5,1 procent.

Kerkbezoek

Tien procent van de Nederlanders gaat wekelijks naar de kerk. Het kerkbezoek daalt hiermee wel, maar de daling gaat minder hard dan in de jaren zeventig gebruikelijk was. De grootste groep gelovigen in Nederlanders zijn de katholieken, maar deze mensen gaan wel het minste naar de kerk (18 procent).

Opleidingsniveau

Hoe hoger de opleiding, hoe minder vaak iemand gelovig is. Bij de groep die enkel basisonderwijs heeft afgerond, is 64 procent gelovig. Bij academici gaat dit om 37 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.