Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 okt 2018 / 08:37 uur

Ryanair schrapt Eindhoven als basis per november

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat vanaf 5 november stoppen met zijn vliegbasis op het vliegveld van Eindhoven. Dit betekent niet dat de prijsvechter helemaal niet meer vanuit Nederland zal vliegen maar de vluchten zullen voortaan wel vanuit een andere plek worden afgehandeld.

Stakingen

Momenteel werken er ongeveer 200 mensen als piloot of cabinepersoneel die gestationeerd zijn in Eindhoven. Of de sluiting van de Ryanairbasis in de wintermaanden voor hen gevolgen is nog niet te zeggen. De luchtvaartmaatschappij heeft te kampen met toenemende kosten en lagere opbrengsten.

Ryanair voelt de impact van de recente stakingen. Ook lagere aantallen passagiers en de hogere olieprijzen doen het luchtvaartbedrijf pijn. Behalve de basis in Eindhoven, die goed is voor vier vliegtuigen, sluit de onderneming per 5 november ook haar basis in Bremen.

Stakend personeel zorgde afgelopen maand voor gecancelde vluchten ©ANP

Lagere winst

De maatschappij verlaagde maandag tevens de winstverwachting voor het gebroken boekjaar. Ryanair rekent momenteel op een winst voor het boekjaar dat eind maart volgend jaar eindigt van 1,1 miljard tot 1,2 miljard euro. Eerder werd nog uitgegaan van een resultaat van 1,25 miljard tot 1,35 miljard euro.

Volgens de onderneming zijn de boekingen voor de komende vakantieperioden in oktober en december lager, door zorgen bij passagiers over nieuwe stakingen. Het bedrijf rekende tot vorige week nog op goede kwartalen, maar zag door grote stakingen het vertrouwen van klanten duidelijk afnemen. Daar komt bij dat de brandstofkosten dit jaar bijna een half miljard euro hoger zijn, doordat de luchtvaarder niet alle prijsschommelingen van olie heeft kunnen afdekken.

De dichtstbijzijnde basissen van Ryanair zijn met het sluiten van Eindhoven nu Dusseldorf, Keulen en Brussel. Wat de gevolgen zijn voor het aanbod van vliegbestemmingen met het sluiten van de basis Eindhoven is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ryanair schrapt Eindhoven als basis per november
Sluiten