Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 3 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Oppassen bij de pomp: Euro95 wordt E10 en Diesel B7

Is het jou ooit opgevallen dat de namen per benzinesoort per land nog wel eens kunnen verschillen?

De Europese Unie in elk geval wel. Zij implementeren vanaf volgende week vrijdag nieuwe namen voor bolidebrandstof die in alle lidstaten hetzelfde wordt. Euro 95 wordt E10, Euro 98 wordt E5 en Diesel wordt B7.

De nieuwe namen en vormen aan de pomp ©Beta Tankstations

Vormen en cijfers

De nieuwe namen worden duidelijk gemaakt met een verplichte set nieuwe logo’s, zodat het voor elke automobilist direct duidelijk is wat voor type brandstof hij nodig heeft. Deze nieuwe labels zijn vanaf 12 oktober verplicht bij tankstations in de hele Europese Unie.

Een campagne met posters en spotjes moet weggebruikers bewust maken van het feit dat hun oude vertrouwde Euro 95 loodvrij voortaan bijvoorbeeld E10 heet. De wit-zwarte labels zijn in de hele Europese Unie hetzelfde en moeten een einde maken aan verwarring bij de pomp over de grens. Bij auto’s die na 12 oktober geleverd worden, verschijnen de nieuwe logo’s ook in het instructieboekje.

De verschillende soorten brandstof zijn binnen het labelsysteem te herkennen aan hun vorm. Zo zijn alle labels voor benzine rond, met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeven. De symbolen voor diesel zijn vierkant en gasachtige brandstoffen als lpg en waterstof krijgen een ruit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.