Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Verdachten van plannen aanslag nog langer vast

De zeven mannen die van plan zouden zijn geweest een terroristische aanslag in Nederland te plegen, blijven nog zeker veertien dagen vastzitten. De terreurverdachten werden vorige week opgepakt. Met kalasjnikovs en bomvesten zouden ze het gemunt hebben op een evenement.

Aanslag en autobom

In de woningen van de terreurverdachten zijn onder meer aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten gevonden. Ook werd er 100 kilo kunstmest aangetroffen, een grondstof voor autobommen. Naast de terreuraanslag op een evenement, zouden de mannen van plan zijn geweest een autobom op een andere plaats te laten ontploffen. Het is nog niet duidelijk op welk evenement ze de aanslag hadden willen plegen.

De verdachten, die tussen de 21 en 34 jaar zijn, komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. De rechter-commissaris heeft woensdag besloten dat ze nog veertien dagen vastzitten. Op dit moment zitten ze in beperking waardoor ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag en deelname aan een terreurorganisatie.

Eerder veroordeeld

Vorig week donderdag werd Nederland opgeschrikt door het nieuws over de grote politieactie, waar zo’n vierhonderd agenten aan meededen. Na maandenlang onderzoek werden de zeven terreurverdachten opgepakt tijdens inval in een woning in Arnhem en een vakantiebungalow in Weert.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam de verdachten op het spoor door informatie over een 34-jarige Irakees uit Arnhem die al eerder veroordeeld was. Hardi N. kreeg in 2017 24 maanden cel, waarvan 21 voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar Islamitische Staat actief was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.