Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 22 okt 2018 / 13:30 uur

Met de trein deze vakantie? Kans op langere reistijd

Schilderen, slopen, onderhoud en een nieuw interieur. Het klinkt als een aflevering van VT Wonen, maar het gaat om werkzaamheden aan het spoor en een aantal stations. Nu de herfstvakantie is begonnen, grijpt ProRail de kans om geplande klussen uit te voeren. Dat betekent dat je komende dagen kans hebt op drukke treinen en extra reistijd.

De grootste klus ligt tussen Utrecht en Leidsche Rijn. Omdat ProRail het spoor moet verdubbelen, rijden er tot 29 oktober geen treinen tussen Utrecht en Woerden. De NS zet daar bussen in. Deze werkzaamheden hebben ook gevolgen voor reizigers die gebruik maken van treinen vanuit Rotterdam, Den Haag en Leiden richting Utrecht Centraal. Zij kunnen beter omreizen via Schiphol.

Extra personeel

ProRail plant de werkzaamheden bewust in deze periode omdat er dan minder mensen met de trein reizen. De groep die overlast ervaart is daardoor kleiner. De verdubbeling van het spoor betekent wel verbeteringen op de lange termijn, zoals kortere reistijden en minder kans op vertragingen.

De NS beperkt de overlast door extra personeel op stations in te zetten voor informatie en, waar het mogelijk is, treinen te verlengen.

Groningen en Leeuwarden

Utrecht is niet de enige plaats waar ProRail aan het spoor werkt. Tussen Groningen en Leeuwarden wordt er deze week een betere treinverbinding gelegd. In Twente pleegt ProRail regulier spooronderhoud. En station Ravenstein – tussen Den Bosch en Nijmegen – krijgt een complete metamorfose, met nieuwe bestrating, verlichting en stationsmeubilair.

NS en ProRail adviseren reizigers daarom eerst goed op de reisplanner te kijken vanwege de aangepaste dienstregelingen in het land. Even werd gevreesd dat de harde wind dinsdag voor vertragingen zou zorgen. Door het herfstige weer zouden bladeren op het spoor tot overlast kunnen leiden.

Maar dat is onjuist, volgens de NS. ,,Gladde sporen in de herfst ontstaan door een combinatie van bladval in combinatie met lagere temperaturen en vochtig weer of regen. Omdat er alleen wind is voorspeld en geen bijzonder lage temperaturen of regen, verwachten we daarom zeer beperkte overlast’’, aldus woordvoerder Erik Kroeze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Met de trein deze vakantie? Kans op langere reistijd
Sluiten