Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 19 okt 2018 / 10:00 uur

Kunstbaarmoeder verhoogt overleven na vroeggeboorte

Het is een belangrijke eerste stap op de weg naar een grotere overlevingskans voor te vroeg geboren baby’s: het eerste design van een kunstbaarmoeder. De kunstbaarmoeder dient als veel natuurlijkere vervanging van een couveuse en kunstmatige beademing en geeft te vroeg geboren baby’s extra tijd om te volgroeien.

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) toont het Máxima Medisch Centrum (MMC), in samenwerking met Next Nature Network, voor het eerst een design van de kunstbaarmoeder. Daaruit hopen ze inspiratie te halen voor het eerste echte prototype. Ze willen de kunstbaarmoeder ontwikkelen omdat het veel natuurlijker is dan een couveuse, aangezien het de omstandigheden van een echte baarmoeder veel meer benadert. „Het doel is uiteindelijk om met een kunstbaarmoeder extreem vroeggeboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen”, vertellen gynaecoloog Guid Oei en neonatoloog Hendrik Niemarkt, beiden werkzaam in het MMC.

Lage overlevingskans

De overlevingskansen van die baby’s zijn namelijk heel laag: ongeveer de helft van de te vroeg geboren baby’s sterft bij 24 weken. De baby’s die wel overleven dat ze veel te vroeg geboren worden, hebben vaak hun hele leven een chronische aandoening als hersenschade, ademhalingsproblemen en/of netvliesproblemen waar ze mogelijk blind van kunnen worden. „Per week dat de groei van een baby van 24 weken in een kunstbaarmoeder kan worden verlengd, stijgt de overlevingskans”, licht Oei toe. „Als we de foetale groei van deze kinderen in de kunstbaarmoeder kunnen verlengen tot 28 weken is het grootste gevaar van voortijdig sterven teruggebracht tot 15%”, zegt Niemarkt.

Foto: ANP

Schapenfoetus

Het fenomeen is ooit onderzocht in de Verenigde Staten bij lammetjes. Dat onderzoek, wat anderhalf jaar geleden is gedaan, toonde aan dat onvolgroeide schapenfoetussen zich wel tot een maand lang verder ontwikkelden als zij in een warme plastic zak gevuld met vruchtwater zaten. Deze zak fungeerde op dat moment als kunstmatige baarmoeder. Het gaf de foetussen de mogelijkheid om hun organen, waaronder hun longen om zelf te ademen, zodanig te ontwikkelen dat de lammetjes zelfstandig verder konden leven. Het onderzoek toonde echter niet aan of ook hersenschade, die vroeggeboren kinderen vaak oplopen, op die manier kon worden voorkomen.

Prototype

Tijdens de DDW is het design van de kunstbaarmoeder te bezichtigen tijdens de tentoonstelling ‘Chronic Health’ als onderdeel van de Embassy of Health. Ook zal er een inspiratiesessie plaatsvinden waar een maatschappelijk debat gevoerd wordt over alle ontwikkelingen en toekomstige consequenties die er spelen rondom de komst van een kunstbaarmoeder, waarbij het design als inspiratiestuk dient. De uitkomsten van die inspiratiesessie vormen de aftrap voor de start van het wetenschappelijke onderzoek, met als doel het eerste prototype van de kunstbaarmoeder te maken. „De verwachting is dat dit binnen enkele jaren gereed zal zijn”, vertelt Oei. MMC is hiervan initiatiefnemer in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven en verschillende andere Europese ziekenhuizen in Zweden, Duitsland, België, Spanje en Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunstbaarmoeder verhoogt overleven na vroeggeboorte
Sluiten