Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 okt 2018 / 04:12 uur

‘Helft bevolking Jemen aan rand van hongersnood’

De helft van de bevolking van Jemen dreigt volledig afhankelijk te worden van voedselhulp om te kunnen overleven. Het gaat om zo’n veertien miljoen mensen die aan de rand van een hongersnood staan. In de afgelopen twintig jaar zijn er slechts twee hongersnoden geweest, een in Somalië in 2011 en een in Zuid-Soedan in 2017.

Ongekend groot

Die waarschuwing heeft Mark Lowcock dinsdag aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gegeven. Lowcock is binnen de VN verantwoordelijk voor humanitaire hulp.

Volgens Lowcock bestaat er gevaar op een hongersnood die veel groter is „dan alles wat experts op dit gebied ooit in hun werkzame leven hebben gezien". Hij heeft een humanitaire gevechtspauze opgeroepen en extra geld voor voedselhulp gevraagd. De VN geeft nu hulp aan zo’n acht miljoen Jemenieten.

Burgeroorlog

In Jemen woedt al vier jaar een burgeroorlog tussen Houthi-rebellen en de regering. De rebellen krijgen steun van Iran, de regering van een door Saudi-Arabië geleide Arabische coalitie. Volgens de VN heeft de strijd al meer dan 28.000 levens gekost en zijn 10.000 burgers omgekomen bij bombardementen door de coalitie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Helft bevolking Jemen aan rand van hongersnood’
Sluiten