Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Gebruik van marihuana nu ook in Canada legaal

Wiet is legaal in Canada. Dat heeft een medewerker van de regering op dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Vanaf woensdag is gebruik van marihuana legaal in Canada. Dat betekent dat Canadezen die zijn veroordeeld wegens het bezit van 30 gram wiet of minder, gratie krijgen. Die overtreding wordt van het strafblad afgehaald.

Er werd flink actie gevoerd toen bekend werd gemaakt dat de drug gelegaliseerd zou worden. Vooral om ervoor te zorgen dat straffen die nu opgelegd zijn wegens drugsbezit, ongedaan worden gemaakt. Anders zouden mensen een strafblad hebben voor een feit dat niet eens meer strafbaar is. Hoe veroordeelden een kwijtschelding aan kunnen vragen is nog niet bekend.

Toezicht

Het Canadese parlement stemde 20 juni voor het legaliseren van marihuana. Dat deed het vooral om ervoor te zorgen dat er toezicht kwam op de productie en distributie. Premier Justin Trudeau maakte zich dan ook sterk voor de legalisatie.

Er komen in de meeste gebieden en staten van Canada ook speciale wietwinkels. In Quebec kun je wiet alleen kopen in overheidswinkels. Dat geldt ook voor alcohol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.