Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2018 / 07:33 uur

Weet jij of jouw huis overstroomt bij een ramp?

We zijn niet klaar voor een waternoodsramp, zegt het Nederlandse Rode Kruis. We moeten ons beter voorbereiden op overstromingen en goed bekijken of we in een risicogebied wonen. Ook raadt de hulporganisatie aan om een noodpakket in huis te halen.

Nederlanders zijn het overigens ook eens met het Rode Kruis. Ruim driekwart van ons zegt niet goed voorbereid te zijn. Uit onderzoek van de hulporganisatie blijkt dat hooguit één op de drie ondervraagden de minimaal vereiste 3 liter drinkwater in flessen (per persoon per dag) in huis heeft. Een op de tien zegt „helemaal niets” in huis te hebben voor als het mis gaat. Het onderzoek onder 762 ondervraagden is representatief volgens het Rode Kruis en uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien.

Bedreiging

Van het Nederlands grondgebied kan 60 procent overstromen, zegt het Rode Kruis: de Noordzee kan met zware storm en hoogwater een bedreiging vormen, maar ook extreme regen of veel smeltwater in de rivieren kan tot wateroverlast leiden. Toch maakt maar een op de vier (26 procent) zich zorgen over de kans op een overstroming. Er is een handige website die je vertelt of het gebied waarin jij woont een kan overstromen of niet.

Het Rode Kruis zegt dat een noodpakket altijd van pas kan komen. „Niet alleen bij overstromingen, maar ook bij extreem weer of als de waterleiding afgesloten wordt”, aldus een woordvoerster. „In zo’n pakket zouden naast minstens 3 liter water per persoon, ook houdbaar eten, warmhouddekens, een EHBO-kit, waterdicht verpakte lucifers, waxinelichtjes, een fluitje, een radio op batterijen en een zaklamp moeten zitten.’’

Reageer op artikel:
Weet jij of jouw huis overstroomt bij een ramp?
Sluiten