Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 19 okt 2018 / 07:20 uur

Duizenden mensen rijden met ongeldig rijbewijs

Rijden met een ongeldig rijbewijs: het gebeurt steeds vaker. Duizenden bestuurders stappen nog in de auto met een rijbewijs wat ze eigenlijk al hadden moeten inleveren nadat het ongeldig is verklaard. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Acht per dag

Het gaat om mensen bij wie het rijbewijs ongeldig is verklaard omdat ze bijvoorbeeld te vaak met te veel drank of drugs op in de auto zijn gestapt. Ook bestuurders waarvan onderzocht is dat zij niet meer geschikt zijn om te rijden, zoals ouderen met dementie, stappen nog veelvuldig zelf achter het stuur.

Sinds 2016 heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vastgesteld dat meer dan 5000 mensen in Nederland onterecht hun roze pasje op zak hebben. Van die duizenden mensen stapt niet daadwerkelijk iedereen nog in de auto, maar cijfers van de politie laten zien dat dit toch nog geregeld gebeurt. De afgelopen drie jaar hield de politie jaarlijks bijna 3000 mensen staande met een ongeldig rijbewijs. Dat zijn er zo’n acht per dag.

Foto: ANP

Opsporingsinstantie

„Met het oog op de verkeersveiligheid vinden wij het belangrijk dat het rijbewijs wordt ingeleverd”, zegt een woordvoerder van het CBR. Ze zeggen daar de bezitters dan ook met klem op te wijzen. Maar de bevoegdheid om het rijbewijs op te eisen, heeft het CBR niet. De organisatie stuurt twee brieven – een aangetekende brief en een via de ‘gewone’ post – maar kan daarna niets meer doen. Volgens de woordvoerder komt dat doordat het CBR simpelweg geen opsporingsinstantie is en moeten zij het vooral hebben van de strengere controles die de politie houdt.

Geldboete of gevangenisstraf

Wie zijn ongeldig verklaarde rijbewijs op zak houdt, is strafbaar: er staat een geldboete op van 230 euro. Als je er ook nog eens mee gaat rijden, kan die boete oplopen tot 8300 euro. Ook riskeer je een gevangenisstraf van maximaal drie maanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden mensen rijden met ongeldig rijbewijs
Sluiten