Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 4 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Docenten Maastricht volgden examenregels niet op

Het was voor 353 vierdejaars leerlingen van VMBO Maastricht een drama toen ze in het voorjaar van 2018 te horen kregen dat hun examens ongeldig werden verklaard. Hoe kon dat toch? Dat vroegen veel leerlingen zich af. Nu blijkt dat de schoolleiding en docenten van de school zich niet hielden aan de regels voor school- en eindexamens. Dat is een conclusie van de Inspectie van het Onderwijs in een eerste rapport over de examenproblemen bij de school.

Het gaat om tekortkomingen bij het zelf vastgestelde Programma van Toetsing en Afsluiting en de regels uit het examenreglement. Ook de regels uit het wettelijke Eindexamenbesluit werden niet gevolgd. Geen enkele examenkandidaat had volgens de inspectie het volledige schoolexamen afgerond voordat het centraal examen begon, iets wat wel verplicht is. „Er ontbraken duizenden onderdelen van het schoolexamen”, staat in het rapport.

Cijfer 1

De inspectie constateert dat het vaak is voorgekomen dat scholieren het cijfer 1 kregen, omdat ze niet kwamen opdagen voor een examen. Daar werd geen melding van gemaakt bij de onderwijsinspectie, de schoolleiding en ouders, terwijl dit wel verplicht is. Ouders en leerlingen konden daardoor geen bezwaar maken.

Volgens de onderwijsinspectie kwam het alleen al in het schooljaar 2017/2018 258 keer, bij 117 examenkandidaten, voor dat er een cijfer 1 werd toegekend. „De schoolleiding heeft verzuimd te controleren of docenten de in het schooleigen examenreglement vastgestelde procedures volgden."

Het bestuur van scholenkoepel LVO, waar VMBO Maastricht onder valt, noemt de conclusies van de inspectie terecht. „Alle bevindingen en conclusies uit dit rapport zijn meer dan serieus genomen.” De bevindingen waren voor het bestuur „meer dan voldoende aanleiding om aan het herstel van deze situatie te werken”.

Opnieuw examens afleggen

Bij VMBO Maastricht werden bij 353 vierdejaars de examens voor de zomer ongeldig verklaard, omdat er van alles mis mee bleek te zijn. Bij alle leerlingen zaten hiaten in de schoolexamens. Inmiddels zijn 289 leerlingen van de school alsnog geslaagd. Zij moesten in de zomer nog lessen volgen en opnieuw examens afleggen. De onderwijsinspectie komt naar verwachting medio december met nog een rapport over het handelen van het bestuur van de school. Daarnaast neemt de inspectie nog andere scholen van LVO onder de loep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Docenten Maastricht volgden examenregels niet op
Sluiten