Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 1 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

‘De politie mishandelde bezetters P.C. Hoofthuis’

Een woordvoerder van Humanities Rally is van mening dat de politie vrijdag overmatig veel geweld heeft gebruikt tijdens de ontruiming van het P.C. Hoofthuis in Amsterdam.

Het pand van de Universiteit van Amsterdam werd vrijdag bezet door een groep studenten die hiermee hun ongenoegen wilden uiten over het gebrek aan diversiteit op de universiteit, de bezuinigingen op het hoger onderwijs en de toegenomen werkdruk.

Paniekaanval

Woordvoerder Sebald van der Waal van Humanities Rally vertelt aan Het Parool dat er tijdens de ontruiming onnodig veel geweld is gebruikt door de autoriteiten. Het zou er zowel fysiek als verbaal heftig aan toegegaan zijn, zo braken sommige activisten bijna hun neus en liepen ze blauwe plekken op. Vrouwelijke bezetters zouden bovendien op een seksistische wijze zijn bejegend door de agenten.

In totaal werden er 31 studenten gearresteerd tijdens de ontruiming, deze groep werd zaterdagavond weer vrijgelaten. Gedurende het verblijf in de politiecel zou een van hen een paniekaanval hebben gekregen en medicatie zijn geweigerd.

De arrestanten worden vervolgd voor lokaalvredebreuk. Sommigen van hen moeten zich in november verantwoorden voor de rechter, anderen werden met een boete van 150 euro huiswaarts gestuurd.

Tony Chocolonely

De Amsterdamse politie stelt dat er geen sprake is geweld van overmatig veel geweld tijdens de ontruiming. Een woordvoerder laat aan Het Parool weten dat studenten aangifte kunnen doen als zij van mening zijn dat ze te hard zijn aangepakt door ME’ers. Zij herkennen zich niet in het beeld dat Humanities Rally schetst over hun optreden. Op beelden zou te zien zijn dat de ontruiming juist zorgvuldig en rustig verliep.

Tijdens de bezetting moesten college’s naar elders verplaatst worden en is voor een nog onbekend bedrag aan schade aangebracht aan het P.C. Hoofdgebouw. Wel is bekend dat de voorraad Tony Chocolonely chocolade in de kantine was geplunderd. Op Instagram poseert een gemaskerde groep trots met hun buitgemaakte snoepgoed.

De woordvoerder van de actievoerders laat tot slot weten dat de ontruiming voor veel stress heeft gezorgd. Toch betekent dit niet dat dit soort acties tot het verleden behoren. Van der Waal liet doorschemeren dat de studenten nieuwe acties gaan voeren nadat ze de ervaringen van vrijdag hebben verwerkt.

De Universiteit van Amsterdam is maandag begonnen met het opruimen van het pand en inventariseren van de schade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.