Metro
Metro Nieuws 6 okt 2018 / 15:14 uur

Alexander Pechtold stapt op als partijleider D66

Alexander Pechtold stopt als partijleider bij de D66. Dinsdag neemt hij afscheid en vertrekt hij als voorzitter van de fractie in de Tweede Kamer. Dit heeft hij zaterdagmiddag op het partijcongres in Den Bosch bekendgemaakt.

De fractie zal dinsdag een opvolger kiezen, maakte hij tijdens het congres bekend. „Het is tijd voor nieuw leiderschap."

Vertrek na 12,5 jaar

Pechtold is sinds 2006 de politiek leider van de partij, en boekte grote successen. Maar zijn imago liep schade op door perikelen in de privésfeer. Ook doet zijn partij, sinds vorig jaar een van de vier coalitiepartners, het inmiddels slecht in de peilingen.

„Vandaag eindigt het. Hier op ons congres in Den Bosch stap ik van het podium af. Na 12,5 jaar maak ik als partijleider de balans op en concludeer ik: ik heb alles gegeven, we hebben er alles uitgehaald. Het is tijd voor nieuw leiderschap."

Reacties uit Den Haag

Het aangekondigde vertrek van Alexander Pechtold als fractievoorzitter van D66 is volgens premier Mark Rutte „een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek." Rutte geeft in reactie op de aankondiging van Pechtold tijdens het congres van zijn partij in Den Bosch aan dat hij hem persoonlijk ook erg gaat missen.

Rutte noemt Pechtold „een uitstekend debater, die houdt van het politieke handwerk", „een hartstochtelijk verdediger van de democratie" en „iemand met wie je altijd zaken kunt doen."

PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt met lovende woorden over zijn D66-collega. ,,Alexander Pechtold stopt. Ik ga het missen, de scherpe dialogen met deze waardige tegenstander, maar vooral ook de mooie samenwerking met een zeer gewaardeerde collega. Altijd ten dienste van de democratie. Ik wens hem alle goeds voor de toekomst!”

,,D66 is Pechtold veel dank verschuldigd voor de wijze waarop hij de partij de afgelopen twaalf jaar heeft geleid en laten groeien.” CDA-leider Buma zegt in de loop der jaren veel waardering te hebben opgebouwd voor Pechtold wegens zijn ,,grote politieke vakmanschap en zijn collegialiteit”.

Opvolger

Wie Alexander Pechtold gaat opvolgen als fractievoorzitter is nog niet bekend. Dit besluit zal dinsdag genomen worden. De meest voor de hand liggende kandidaten voor deze positie zijn kamerleden Pia Dijkstra, Rob Jetten en Jan Paternotte.

Oud nieuwslezer Pia Dijkstra werd vooral bekend door haar rol in de wijziging van de donorwet. Het was haar initiatief wetsvoorstel dat ervoor zorgde dat Nederlanders voortaan expliciet moeten aangeven dat ze na hun overlijden geen orgaandonor willen worden. Dit zou het tekort aan orgaandonoren tegen moeten gaan.

De 31-jarige Rob Jetten zit sinds maart in de Tweede Kamer en was jarenlang fractievoorzitter van de D66-fractie in de Nijmeegse gemeenteraad. Hij was een van de drijvende krachten achter de onlangs aangenomen Klimaat wet en heeft een verleden als voorzitter van de Jonge Democraten.

Jan Paternotte vervulde dezelfde rol in onze hoofdstad en kwam net als Jetten nieuw in de Tweede Kamer. De Amsterdammer boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 grote successen en zorgde ervoor dat de PvdA sinds de Tweede Wereldoorlog niet de grootste partij werd in de Stopera.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alexander Pechtold stapt op als partijleider D66
Sluiten