Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 sep 2018 / 17:59 uur

Wilders en Islambelediging reden aanslag Amsterdam

De verdachte van de terroristische aanslag op station Amsterdam Centraal is inderdaad naar Nederland gekomen om een aanslag te plegen. In de verhoren zegt hij dat Nederland „de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah veelvuldig beledigt", dat zegt het Openbaar Ministerie. In de verhoren noemt verdachte Jawed S. ook Geert Wilders. Over Wilders’ veelbesproken cartoonwedstrijd zou hij niks gezegd hebben.

De 19-jarige verdachte zal langer in de cel blijven en de komende veertien dagen vastzitten. Daarna wordt besloten of het voorarrest met maximaal negentig dagen moet worden verlengd of niet. De verdachte zit in beperkingen en heeft momenteel alleen contact met zijn advocaat. Zijn woning is doorzocht en daarbij zijn meerdere harde schijven en usb-sticks meegenomen.

Willekeurig gekozen

De verdachte zou vrijdagmorgen kort voor het middaguur met een internationale trein vanuit Duitsland zijn aangekomen op het Centraal station van Amsterdam, meldt het OM. Om kwart over twaalf steekt Jawed S, een Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning, twee Amerikaanse toeristen neer. „Hij heeft, zo heeft hij verklaard, de slachtoffers willekeurig gekozen, hij wist niet dat het Amerikaanse toeristen waren."

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat Jawed S. met anderen zou hebben samengewerkt. De verdachte wordt psychologisch en psychiatrisch onderzocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wilders en Islambelediging reden aanslag Amsterdam
Sluiten