Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 20 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Wat betekenen de zinnen in de Miljoenennota écht?

Prinsjesdag bestaat uit een aantal prachtige tradities: de rit met de gouden koets, de troonrede in de ridderzaal, de hoedjesparade van politici, de jurk van Marianne Thieme en natuurlijk onze minister van financiën met het welbekende koffertje.

In dit koffertje zit de Miljoenennota 2019, een prachtig stukje ambtelijke literatuur van 70 pagina’s dik dat door iedere brave burger van dit land in een ruk wordt uitgelezen. En met iedere Nederlander bedoel ik enkele journalisten. Wat staat er precies in dit document?

Read Book Club GIF - Find & Share on GIPHY

Ambtenarenromannetje

In het document wemelt het van de wollige jargonfenomenen, juridisch dichtgetimmerde formuleringen en vlotte termen die politiek gezien lekker klinken. Snap jij geen jota van de miljoenennota? Metro helpt graag. Hier is een overzicht van de meest wollige zinnen uit de Miljoenennota en hun daadwerkelijke betekenis!

Doordat de uitgavenquote sinds 2016 lager is dan de lastenquote, is er een positief begrotingssaldo.” 

Hoera! Er komt meer geld binnen dan er wordt uitgegeven.

Als Nederlanders de kwaliteit van zorg blijvend willen laten stijgen in het huidige tempo, zullen keuzes gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld door te kijken hoe de zorg anders en goedkoper georganiseerd kan worden.”

Op dit moment is de kwaliteit van de zorg uitstekend. In de toekomst willen Nederlanders nóg betere zorg, hierdoor moeten we drastisch bezuinigen. Logisch toch?

Bob Esponja Fire GIF - Find & Share on GIPHY

„Bij de Belastingdienst is namelijk permanent aandacht nodig voor het beheerst werken aan de vernieuwingsopgave, uitvoeren van reguliere taken (met de benodigde capaciteit en goed functionerende ICT) en het verder verbeteren van de interne sturing.”

Het is een ongelofelijke puinhoop bij de Belastingdienst.

„Uit de meest recente raming van maatregelen die dit jaar in wetgeving worden omgezet blijkt dat hiermee een sterkere lastenverlichting aan bedrijven wordt gegeven dan in het Regeerakkoord werd beoogd.”

Bedrijven zijn heel blij met het beleid van dit kabinet.

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat deze drie thema’s (zorg, sociale zekerheid en onderwijs) horen bij de grootste prioriteiten van Nederlanders, als hen gevraagd wordt waaraan de overheid meer of minder geld moet uitgeven.”

Wij luisteren heel goed naar de Nederlandse burger.

Teacher Studying GIF - Find & Share on GIPHY

„Belangrijk is dat werken in de zorg en het onderwijs aantrekkelijker wordt. Dat doet het kabinet onder andere door samen met betrokken partijen in te zetten op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van medewerkers, goede arbeidsvoorwaarden en verlaging van de werk- en regeldruk.”

Niemand wil in het onderwijs of de zorg werken omdat de lonen te laag zijn en de arbeidsvoorwaarden te slecht zijn.

„In de zorg stijgt de vraag naar personeel vooral door de ouder wordende bevolking en de hogere kwaliteitseisen in het kwaliteitskader verpleeghuiszorg.”

Omdat babyboomers massaal oud en ziek worden, is er meer verplegend personeel nodig.

Shopping Spree Money GIF by Boomerang Official - Find & Share on GIPHY

„De tariefsverhoging van 6 naar 9 procent verkleint de fiscale verstoring van de keuze van consumenten tussen producten of diensten met het lage of normale btw-tarief.”

De prijsverschillen tussen producten of diensten met 21 procent en 6 procent btw waren te groot, dus daarom verhogen we het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent.

Flexibiliteit is noodzakelijk voor het aanpassingsvermogen van bedrijven en de economie, maar te veel flexibiliteit kan op de lange termijn ook negatieve gevolgen hebben voor het verdienvermogen van de Nederlandse economie en bedrijven.

Ze zeggen wel eens: overal waar “te” voorstaat is niet goed. Behalve tevreden.

De fiscale stimulering verstoort ook de keuze tussen woonconsumptie en overige consumptie, en de investeringsbeslissingen van huishoudens.”

Kopen is aantrekkelijker dan huren.

Tegelijkertijd vraagt de schaarste op de woningmarkt om een aanpak van excessen in de bestaande voorraad.”

Starters kunnen geen huis kopen, Airbnb verziekt de woningmarkt.

Computer Desk GIF by South Park  - Find & Share on GIPHY

Niettemin opereren banken, gegeven hun bedrijfsmodel dat gebaseerd is op het in- en uitlenen van geld, met lange balansen en over het algemeen met aanzienlijk minder eigen vermogen dan bedrijven buiten de financiële sector.”

Banken hebben helemaal niks geleerd van de crisis in 2008.

Nederland heeft de afgelopen maanden samen met gelijkgestemde landen uitgedragen dat voortgang van risicoreductie nu prioriteit heeft, onder andere door een juiste risicowaardering van staatsobligaties op bankenbalansen en een gezondheidstoets van banken.”

Banken hebben helemaal niks geleerd van de crisis in 2008.

Dit stelsel vergroot de slagkracht van de nationale depositiegarantiestelsels: doordat overheden niet hoeven bij te springen om tekorten in hun nationale stelsel te dichten, leiden kredietwaardig- heidsproblemen niet tot vergelijkbare problemen bij overheden.”

Banken hebben helemaal niks geleerd van de crisis in 2008.

Daarnaast schaft het kabinet de dividendbelasting af om hoofdkantoren van grote bedrijven hier te houden of aan te trekken.”

Klein detail, doet verder niet ter zake.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.