Metro
Metro Nieuws 2 sep 2018 / 20:29 uur

Verdachte terreurdaad ‘leefde onopvallend leven’

De 19-jarige Jawed S., de verdachte die vrijdag twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam Centraal, stond niet bekend als een islamitische extremist. Daarnaast leefde hij een onopvallend leven.

Huiszoeking

Dat meldt het Duitse persbureau DBA. S., een Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, heeft verklaard dat hij uit terroristisch motief handelde.

De woning van S. in Rheinland-Pfalz is op verzoek van de gemeente Amsterdam doorzocht door de politie. In het huis zijn meerdere harde schijven en usb-sticks gevonden en meegenomen. Verder doet de politie geen uitspraken over het onderzoek.

Respect

De Amerikaanse ambassade vraagt iedereen om de privacy te respecteren van de twee Amerikanen die vrijdag gewond raakten bij de terreuraanval.

In een verklaring van de ambassade die zondag op de website werd geplaatst, vraagt de ambassade „om privacy voor de slachtoffers en hun families in deze moeilijke tijd". De Amerikaanse ambassade zegt nauw samen te werken met Nederland „in de strijd tegen alle vormen van terrorisme". „Indien nodig staan we klaar om te helpen met het onderzoek."

De slachtoffers brachten een bezoek aan Nederland. Ze liggen zwaargewond in het ziekenhuis maar zijn wel aanspreekbaar. Het lijkt erop dat ze willekeurig werden gekozen door de verdachte.

Maandag voorgeleid

S. werd neergeschoten door de politie. Hij ligt gewond in het ziekenhuis en wordt verhoord. De politie gaat ervan uit dat hij bewust naar Amsterdam is gereisd en alleen handelde. Maandag wordt S. voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of hij langer vast blijft zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Verdachte terreurdaad ‘leefde onopvallend leven’
Sluiten