Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Verbod op lastige zeespiegelstijging North-Carolina

De Amerikaanse oostkust maakt zich klaar voor de meteorologische verschrikkingen van de orkaan Florence. Niet elke staat is even goed voorbereid op het natuurgeweld.

Toen onderzoekers in 2012 concludeerden dat de kust van North-Carolina kwetsbaar was voor zeespiegelstijgingen reageerde de lokale overheid direct. Ze negeerde de resultaten én kwam met een wet om acties op basis van dit soort ‘vervelende feiten’ te verbieden, dit meldt The Guardian.

Verbod op lastige feiten

Uit de conclusies van het gewraakte onderzoek kwam naar voren dat de zeespiegel in de komende eeuw met een meter kan stijgen. Hier was de overheid van de Amerikaanse staat het niet mee eens en zij kwam daarom met een wet waarin het expliciet werd verboden om met beleidsmaatregelen te komen gebaseerd op deze feiten.

Door de wet, zijn de dijken en andere beschermingen tegen hoog water gebaseerd op cijfers gebaseerd op historische gegevens. Noord-Carolina gelooft niet dat de zeespiegel hard gaat stijgen en vindt het daarom ook niet nodig om de waterwerken te versterken. Zulke onheilspellende doembeelden zouden ook nadelig zijn voor de huizenprijzen en verzekeringskosten omhoog jagen.

Dit bizarre besluit trok ook de aandacht van cabaretier Stephen Colbert die het treffend samenvatte. „Als de wetenschap met conclusies komt die je niet bevalt, voer een wet waarin deze resultaten verboden worden. Probleem opgelost!"

Florence vs North Carolina

Andere staten die relatief kwetsbaar zijn voor de zeespiegelstijging zoals New Jersey en Virginia, hebben de onderzoeksresultaten niet naast zich neergelegd. Op dit moment raast de orkaan Florence over de Amerikaanse oostkust, hoewel hij in kracht is afgezwakt kunnen er nog wel windstoten tot 200 kilometer per uur voorkomen. Naar verwachting zal de orkaan het hevigst zijn in North- en South-Carolina.

Het tropische natuurgeweld heeft voor de massale evacuatie van 1,7 miljoen kustbewoners gezorgd, gebouwen zijn dichtgetimmerd en mensen zijn aan het hamsteren geslagen. Op sommige plekken kan het water meters hoog komen te staan. Het is ongebruikelijk dat een orkaan op zo’n noordelijke plek aan land komt. Meestal gebeurt dit in zuidelijkere staten als Florida, Louisiana of Texas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.