Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 8 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

The Ocean Cleanup: Er kunnen honderd dingen misgaan

Een buis van zeshonderd meter lang met daaronder een soort vangnet van drie meter. Dat is het wapen waarmee de Nederlander Boyan Slat (24) de oceanen hoopt schoon te maken. Al het plastic moet er uit en hij begint zaterdag in Californië.

The Ocean Cleanup

Daar zal zijn buis te water worden gelaten, waarna deze naar een gebied wordt geleid waar massa’s plastic afval zich ophopen. Het is de climax na jaren van voorbereiding voor Slat en de stichting The Ocean Cleanup, waar hij al vijf jaar de leiding heeft.

,,Ik weet dat het de goede beslissing is om hem nu de oceaan in te laten. Maar ik weet ook dat er nog steeds honderd dingen mis kunnen gaan”, zo zegt hij in gesprek met het NRC Handelsblad. ,,We weten niet wat we tegen gaan komen. Het is zenuwslopend de laatste tijd. Helaas gaat dan als eerste de nachtrust eraan.”

Great garbage patch

Het eerste doel van Wilson (zoals het systeem van The Ocean Cleanup ook wel genoemd wordt) is de zogenaamde great garbage patch. Dit is volgens metingen van de stichting zelf van alle plekken in de oceaan degene waar de ophoping van plastic, touwen, visnetten en kratten het grootst is.

Er zijn veel vragen, zoals overleefd Wilson de tocht op zee. Het is cruciaal voor het voortbestaan van de stichting, die hard geld nodig heeft om in de toekomst meer van dit soort opruimsystemen in te kunnen zetten.

U-vorm

De bedoeling is dat de buis die in een U-vorm ligt, al het plastic bij elkaar verzamelt. Een boot moet dan eens in de zoveel tijd het plastic komen ophalen, waarna dat gerecycled kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.