Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 7 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Student heeft bijbaan voor het uitkiezen

Duizenden studenten maken deze week een nieuwe start. Zij laten hun vertrouwde wereld achter zich en kruipen voor het eerst in de collegebanken. In deze serie duikt Metro in de wereld van het studentenleven. Vandaag: Hoe kom je rond tijdens je studie?

De zorg, administratie, klantenservice, productiewerk of promotie. De vacatures bij uitzendbureaus blijven zich opstapelen. Sterker nog: het is vechten om de juiste kandidaat. In delen van het land waar de krapte extra groot is beconcurreren opdrachtgevers elkaar vaker met een hoger uurloon.

„Tegenwoordig hebben studenten het voor het kiezen”, vertelt Rianne Koene, regiomanager bij ASA Talent, een uitzendbureau gericht op alle leeftijden, maar dat door hun type vacatures regelmatig in contact staat met studenten. Met tien jaar ervaring in de uitzendbranche merkt Koene dat de arbeidsmarkt veranderd is. Vooral het aanbod opdrachtgevers is groter dan ooit. „Er is echt krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor verbreden opdrachtgevers hun doelgroep. Flexibele kandidaten, zoals studenten, zijn daardoor waardevol.”

Op zoek naar werk

De krapte is gunstig voor werkzoekende studenten. Tegelijkertijd is het door het grote aanbod lastig om de juiste kandidaat aan een opdrachtgever te binden. Zeker als er specifieke diploma’s nodig zijn, zoals in de bouw of in de zorg.

Niet alleen de arbeidsmarkt is veranderd ten opzichte van tien jaar geleden, ook de manier van solliciteren, vertelt Anoeshka Maaskant van Young Capital. „Het traditionele cv is voor ons niet meer heilig. Wij laten kandidaten al een aantal jaar solliciteren met een video-cv. Daarin zien we in één oogopslag hoe iemand overkomt en hoe enthousiast iemand is over de functie. Dat vinden we waardevoller dan een geschreven cv.”

Bij Young Capital kunnen studenten hun video via WhatsApp sturen. Een trend die binnen andere bedrijven ook lijkt aan te slaan. Zo zet Albert Heijn sinds kort de app in voor de werving van personeel.

Leenstelsel

Nu studenten sinds 2015 geen studiebeurs meer krijgen lijkt het aannemelijk dat zij ook meer zijn gaan werken om hun studie te bekostigen. Volgens uitzendbureau Tempo Team, dat verschillende data heeft geanalyseerd, is het aantal werkende studenten in 2017 met meer dan tien procent toegenomen ten opzichte van 2014. Toch is het lastig deze stijging aan het leenstelsel te verbinden, omdat ook het aantal studenten de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Wie dit studiejaar nog een bijbaan zoekt vindt volgens de cijfers van Tempo Team in ieder geval veel mogelijkheden als postbezorger, verkoopmedewerker, magazijnmedewerker, horecamedewerker en als thuishulp. En bedrijven doen er goed aan in deze snel veranderende tijd gebruik te maken van de kennis van studenten over hun leeftijdsgenoten. „Ook dat is een verandering ten opzichte van tien jaar geleden”, vertelt Rianne Koene van ASA. „De millennial is een interessante doelgroep voor bedrijven. We merken dat opdrachtgevers vaker openstaan voor innovatieve ideeën van studenten.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.