Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Storm trekt over Griekenland heen

Hoewel de verwachte orkaan uitbleef, is er nog steeds sprake van noodweer in Griekenland. De storm Zorba heeft zaterdag de Griekse westkust bereikt.

De gevolgen vallen vooralsnog mee, maar op Twitter is te zien dat hoge golven tegen de boulevard beuken. Toeristen en bewoners worden opgeroepen binnen te blijven.

Regen

De storm zorgde plaatselijk voor overlast in het uiterste zuidwesten van het schiereiland Peloponnesos, maar was met windsnelheden van 90 kilometer per uur een stuk minder hard dan door de meteorologen voorspeld werd. Op Twitter wordt voornamelijk geklaagd over de regen die met de storm gepaard gaat, hoewel op sommige plekken de zon nog schijnt.

Medicane

Een orkaan in de Middellandse Zee wordt een ‘medicane’ genoemd. Dit is een samenvoeging van de Engelse term voor orkaan, ‘Hurricane’ en ‘Mediterranean’, de Middellandse Zee dus. Als de wind daadwerkelijk orkaankracht bereikt kunnen we pas spreken van een medicane. Vorig jaar was er bijna sprake van een medicane. Storm Numa bereikte op 18 november 2017 windkracht 11, maar behaalde net geen orkaankracht. Diezelfde dag trok de storm over Griekenland, met veel schade tot gevolg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.