Metro
Metro Nieuws 1 sep 2018 / 09:44 uur

Steekpartij Amsterdam CS waarschijnlijk terreurdaad

Het steekincident van vrijdagmiddag op Amsterdam Centraal is waarschijnlijk een terreurdaad. De verdachte, een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, stak vrijdagmiddag willekeurig twee mensen neer. Dat waren twee Amerikanen, meldde de Amerikaanse ambassadeur in Nederland zaterdag.

„We weten dat beide slachtoffers Amerikanen zijn die een bezoek aan Nederland brachten”, aldus de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in zijn verklaring. Hij staat in contact met beide slachtoffers, die zwaargewond in het ziekenhuis liggen, en met hun families.

Politiebewaking

De verdachte is na zijn daad neergeschoten door de politie en aangehouden. De verdachte en slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De twee Amerikanen verkeren volgens de gemeente buiten levensgevaar.

De verdachte raakte gewond aan zijn onderlichaam. Hij verblijft onder politiebewaking in het ziekenhuis en wordt over zijn motief verhoord door de politie. „Met de Duitse autoriteiten is intensief contact over de achtergronden van deze verdachte”, zegt de Amsterdamse gemeente in een verklaring.

Geen gevolgen voor dreigingsniveau

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zei dat de bekendmaking geen gevolgen heeft voor het dreigingsniveau in Nederland. „Die blijft staan op 4, op een schaal van 5. Daar komt geen verandering in."

Volgens minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is het onderzoek naar de steekpartij in volle gang. „Goed contact met lokale driehoek Amsterdam en NCTV. Alle scenario’s worden opengehouden, waaronder een terroristisch motief", zei hij op Twitter.

‘Tumult’

Volgens de politie liep de verdachte rond het middaguur in de westbuis van het station. ,,Er is op enig moment tumult ontstaan. Daarbij heeft deze man twee mensen gestoken. Vervolgens liep hij weg, met het mes in zijn hand. De politiemensen hebben hem daarop neergeschoten", aldus een woordvoerder. Het station werd afgesloten omdat de rugzak van de man moest worden onderzocht. Er zaten, zo bleek later, geen verdachte spullen in.

Na de steekpartij werd het station ontruimd en was het treinverkeer van en naar Amsterdam CS urenlang ontregeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Steekpartij Amsterdam CS waarschijnlijk terreurdaad
Sluiten