Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Speekseltest zorgt voor meer aanhoudingen om drugs’

Volgens het Openbaar Ministerie is de speekseltest een grote verbetering bij het aanhouden van automobilisten die verdacht worden alcohol en/of drugs op te hebben. Sinds de invoering in juli 2017 zijn 1250 automobilisten betrapt met drugs op achter het stuur. In bijna de helft van de gevallen was er sprake van een cocktail van drugs en alcohol, schrijven het AD en de NOS op basis van cijfers van het OM.

Samen met de speekseltest is ook voor elke stof een maximale hoeveelheid die iemand in het bloed mag hebben ingesteld.

Kans op ongeluk flink groter

Als iemand meerdere soorten verdovende middelen heeft gebruikt, dan wordt de kans op een ongeluk flink groter, zegt een verkeersofficier van het OM in het AD. Daarom krijgen die mensen ook hogere straffen van de rechter. Bij een combinatie van drugs, wordt vaak een taakstraf opgelegd, anders vaak een hoge boete en rijontzegging.

Tot nu toe zijn er ongeveer 250 zaken voor de rechter gekomen. De andere mensen wachten nog op een zitting. Volgens het AD waren veel mensen verbaasd dat de middelen de ochtend na een feestje nog in hun bloed zaten.

Wiet, amfetamine en cocaïne

Ongeveer 60 procent van iedereen die wordt gepakt is tussen de 18 en 30 jaar. De meeste mensen die zijn aangehouden hadden wiet gerookt, gevolgd door mensen die amfetamine hadden gebruikt en cocaïne hadden gesnoven.

Het komende jaar wordt het aantal tests waarschijnlijk verdubbeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Speekseltest zorgt voor meer aanhoudingen om drugs’
Sluiten