Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 3 sep 2018 / 16:10 uur

Smartphoneverbod voor Franse scholieren onder de 15

Franse scholieren mogen niet langer gebruik maken van hun smartphones tijdens de schooldag. Het nationale smartphoneverbod op scholen moet pesten, geweld en het verspreiden van pornografie tegengaan. De ban wordt van kracht op de onderbouw van de middelbare school en alle basisscholen.

Nieuwe schooljaar

Dit betekent dat scholieren onder de vijftien die hun mobiele telefoon op school gebruiken, de wet overtreden. De wet is in juli goedgekeurd door het Franse parlement en was een van de campagnebeloftes van president Emmanuel Macron. Omdat de zomervakantie nu definitief voorbij is, treedt maandag de eerste dag van het verbod in werking.

In Frankrijk wordt de middelbare school opgedeeld in een onderbouw en een bovenbouw. De bovenbouwers krijgen niet direct te maken met het verbod, maar scholen mogen wel op eigen initiatief een smartphoneverbod instellen.

Werkt het?

Voorstanders zijn blij met de nieuwe wet. Een smartphoneloze school zou goed zijn voor de focus tijdens de les en het aantal gevallen van pesten verminderen. Critici menen dat een verbod op smartphones niks uithaalt en dat het vooral een promotiestunt van de partij van Marcron is, bovendien menen zij dat de wet moeilijk te handhaven is. Hoe de scholen het verbod precies implementeren wordt niet bepaald door de nieuwe wet. De overheid raadt scholen aan dat de leerlingen hun telefoon verplicht moeten opbergen in hun kluisje.

Sommige Franse scholen kenden al een smartphoneverbod voor de nieuwe wet werd ingevoerd. Dit met wisselend resultaat. Scholieren zijn behoorlijk vindingrijk en proberen op allerlei sluwe manieren hun smartphone toch bij zich te houden. Het blijven immers pubers die zich de wet niet voor laten schrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smartphoneverbod voor Franse scholieren onder de 15
Sluiten