Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 sep 2018 / 12:03 uur

Rutte betuigt steun aan Sulawesi na tsunami

Premier Mark Rutte zegt mee te leven met de slachtoffers op het Indonesische eiland Sulawesi. Ook brengt hij condoleances over aan president Widodo.

Bruut natuurgeweld

Sulawesi werd vrijdag getroffen door krachtige aardbevingen. Daarna raasde er een tsunami over het eiland. „Verschrikkelijke berichten", schrijft Rutte op Twitter. Hij zegt dat er momenteel geen berichten zijn over Nederlandse slachtoffers en laat weten dat zijn gedachten „bij alle slachtoffers van dit brute natuurgeweld" zijn.

Rutte betuigt steun aan Sulawesi na tsunami
Verwoesting in Sulawesi/ ANP

Ook de Europese Commissie heeft haar zorg overgebracht: „Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en alle betrokkenen zoals de mensen die de eerste hulp bieden en onder moeilijke omstandigheden proberen levens te redden.”

Tsunami

Het dodental staat momenteel op 384, er wordt gevreesd dat dat nog verder zal oplopen. De situatie op het eiland is momenteel zeer chaotisch: veel communicatielijnen zijn namelijk verwoest door het water. Alleen uit de provinciehoofdstad Palu komen updates, wat de andere plaatsen langs de kust is overkomen is onduidelijk. In Palu zijn tot nu toe 540 gewonden gevallen.

Veel gebouwen zijn door de aardbevingen verwoest. Ook de muren van de gevangenis in de stad hebben het begeven en meer dan de helft van de 560 gevangenen is spoorloos verdwenen.

De tsunami ontstond na de aardbeving met een kracht van 7,5. Daarvoor was er al een beving met een kracht van 6,1. Kort voor de golf van twee meter hoog het eiland bereikte, werd de tsunamiwaarschuwing ingetrokken, omdat de golf leek te zijn verdwenen. Hierdoor waren bewoners minder op hun hoede.

Reageer op artikel:
Rutte betuigt steun aan Sulawesi na tsunami
Sluiten